divendres, 20 de juliol del 2012

ARTICLE AL TRIANGLE, LA VIOLÈNCIA FEIXISTA SURT DE L'ARMARI


                   LA VIOLÈNCIA XENÒFÒBA HA SORTIT DE L’ARMARI

Amb la detenció el passat dimarts d’una noia de Navarcles, els mossos d’esquadra donen per desmantellat el grup que va perpetrar l’atac a la sala Stroika el 23 de març. Aquell vespre, Albert M. G, de 16 anys que era a la porta del local una hora abans del concert antifeixista dels grups KOP i Non Servium, va se colpejat reiteradament amb pals de ferro i punys americans, resultant ferit molt greu, mentre que a altres joves que esperaven els hi van ficar bengales dins del vehicle, mentre els hi bloquejaven les portes. Dels 17 detinguts 10 són a la presó acusats de temptativa d’assassinat, lesions, incendi, i banda criminal.
El sumari deixa clar que no es va tractar d’una acció espontània, sinó una acte planificat amb un funcionament similar al d’un grup militar. Acció que segons han reconegut els autors es va fer, tal com jo ja vaig anunciar després del fets, com a resposta al llançament de pedres al bar The Other Place al Poble Nou de Barcelona, on Democracia Nacional celebrava el 12 d’octubre un concert.
Malgrat que alguns dels detinguts no es coneixien prèviament, l’acció referma la certesa que a Catalunya hi ha militants d’extrema dreta capaços d’organitzar-se i fer mal. Joves que es mouen al voltant de hooligans del futbol, sobretot les Brigadas Blanquiazules i els Ultra Sur. Alguns dels detinguts havien estat candidats del Movimiento Social Republicano (MSR) i de Plataforma X Catalunya. El partit d’Anglada ha guardat silenci sobre la implicació d’Antonio F.P, actualment en presó, que va ser candidat de PxC a Palafolls les passades municipals. El MSR només reconeix com a militant seu a Victor E G, d’Igualda, actualment en llibertat provisional, si bé altres dels detinguts havien format part de llistes electorals. De fet, pel material i propaganda trobat pel la policia, l’organització amb la que tenien més vinculació els detinguts és Alianza Nacional. Així Javier C. M, que segons el sumari és el líder del grup, tot hi haver format part fa temps de les llistes del MSR, era fins fa un any el delegat a Catalunya d’Alianza Nacional, i en nom d’AN anà a les reunions de la campanya en solidaritat amb Pedro Varela. Javier C. M, veí de Terrassa ja havia estat  imputat per l’atac amb còctels molotv a uns magribins l’any 2002 a Sant Vicenç de Castellet.
            El significatiu dels fets és que, entre la base social de joves que poden anar a un concert de música neonazi, que pertanyen o simpatitzen amb els grups més radicals de hooligans o que s’hagin prestat a formar part d’una candidatura d’extremadreta, es pugui crear, encara que sigui només per una acció concreta, un grup amb l’estructura d’una secció d’assalt i actuar de manera molt violenta. Es cert que una part d’aquesta base social, la que fa uns anys tenia el seu nucli a Sabadell, havia quedat escapçada amb reiterades condemnes judicials. El fet que l’Ajuntament de Sabadell es personés com acció popular oferint advocats a les víctimes va permetre una dotzena de sentencies per agressions i amenaces, cosa que va fer que els implicats evitessin tornar a actuar. I com hem vist ara la majoria de detinguts i empresonats resideixen a Terrassa, Igualada, Esparreguera, Castellar del Vallès i Blanes.

                          Eurocopa, banderes racistes i agressions
     Unes altres agressions racistes que s’han produït aquests dies van ser les agressions a ciutadans llatinoamericans, àrabs i pakistanesos a la celebració de l’Eurocopa el passat 1 de juliol. Hi haurien participat unes 30 persones que a més van incendiar 14 contenidors i cremar una bandera catalana. La investigació es basa en part a les fotos publicades per diferents mitjans, i va concloure amb tres detencions, una d’elles la d’un conegut militant d’extremadreta de Santa Coloma de Gramenet.
Però aquell vespre, al marge de les agressions, van ser notícia les mostres d’exaltació feixista a la Plaça Espanya mostrades per una vintena de joves i no tan joves,  entre els que hi havia membres de Plataforma per Catalunya i del Casal Tramuntana, com és el cas del regidor de L´Hospitalet, Alberto Sánchez. Sánchez va ser fotografiat darrera una bandera espanyola amb el símbol racista de la creu celta fent la salutació feixista i també observant meravellat una bandera amb la creu de ferro alemanya i l’esvàstica. Em consta que altres dirigents de PxC, com els regidor de L´Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet, Daniel Ordóñez i Juan Gómez Montero, eren també a la plaça i no es van sumar a l’exaltació de símbols i gestos feixistes. El grup municipal d’Iniciativa a L’Hospitalet ha presentat una moció de reprovació contra Sánchez pel Ple que se celebrarà aquest dimarts, mentre que des de l’equip de govern, format per PSC i Iniciativa, es planteja fer algun posicionament sobre l’actitud del regidor.

               Un nou Casal a Badalona?
            Diversos membre del Casal Tramuntana del Clot, que sembla que té els dies comptats en manca’ls-hi llicència d’activitat, m’han transmès a mi el seu malestar perquè des de la premsa barregin els actes que ells fan amb les actituds violentes perpetrades per persones alienes al mateix, sigui l’agressió d’immigrants a la Plaça Espanya, sigui l’atac de l’Stroika. Certament una cosa és es anar actes d’un centre social d’extremadreta, una altre es pujar-se a la font de la Plaça Espanya amb banderes feixistes, i una, molt diferent, accions violentes com agredir immigrants o l’atac de l’Stroika. Però només és una constatació que d’aquesta base sociològica, sobretot, d’entre alguns dels hooligans, surten els que actuen amb violència.
            I no és cap secret que a l’ampli i divers espai social de l’extremadreta que desitja centres com el Casal Tramuntana, hi ha divergències per com s’ha fet tot. Fa un mes es va anunciar a la propera xarxa l’obertura d’un nou Casal identitari a Badalona anomenat Jaume I el Conqueridor. Segons he pogut saber, si bé les informacions són contradictòries, persones que freqüenten el Casal Tramuntana i altres que no, algunes provinents del Moviment Patriòtic Català, diguem d’una ideologia amb arrels catòliques, que no han acabat d’empatitzar amb el tarannà de festa i futbol d’algun sector de Tramuntana, obririen aquest nou local a Badalona. Precisament el líder de PxC a Badalona, Carlos Francisoud va pertànyer al MPC.

     Anglada a les Espanyes
            Mentre això passa Josep Anglada continua amb un nou intent d’exportar Plataforma arreu de l’Estat, ara amb el nom de Plataforma por la Libertad. L’impulsor de PxL a Madrid és l’advocat i ex president de CEDADE, José María Ruiz Puerta. Puerta, juntament amb antics membres de CEDADE i militants actuals de l’Asociación de Amigos de León Degrelle (cap belga de les SS que Franco va acollir), va aportar els 80.000 euros amb el que Anglada va pagar la campanya de PxC a les eleccions generals de novembre. Però Ruiz Puerta es va sentir molest perque un cop més durant aquella campanya Anglada es va veure exquitxat per escàndols com la denúncia per agressions que li va posar el seu fill.
El passat dissabte 30 de juny Plataforma por La Libertad va convocar el seu primer acte a Torrejón de Ardoz. Una concentració contra l’obertura d’una mesquita. Torrejón de Ardoz, amb la veïna Alcalà de Henares, on té la seu central Democracia Nacional, i España 2000 i té un regidor, forma part de l’anomenat Corredor d’Henares per on l’extremadreta vol penetrar políticament. I sorprenement a l’acte contra la mesquita en el que hi va intervindre Anglada i Ruiz Puerta, només hi van assistir cinquanta de persones, molts d’ells vinguts amb Anglada des de Catalunya. Tant des del PP que governa Torrejón, com des d’España 2000 i DN es va desqualificar l’acte. I és que el discurs d’Anglada a Madrid no es benvingut ni per les organitzacions d’extremadreta clàssica que acusen a Anglada de catalanista i aquests dies no es cansaven de repetir que a l’acte no s’hi va veure cap bandera espanyola. I l’extremadreta catòlica, que clama contra el PP per no derogar la llei d’avortament, té forts vincles amb congregacions on hi ha una gran quantitat de seminaristes i monges africanes i llatines. I els discurs i els comentaris d’Anglada sobre negritos i sudaques ara per ara no quallen. Ara doncs a Anglada només li resta confiar que Mas avanci les eleccions i aquesta xenofòbia que ha sortit de l’armari entri al Parlament.
Xavier Rius

AQUESTA INFORMACIÓ S'HAURIA D'AMPLIAR DONAT QUE ARA TINC CONSTÀNCIA QUE ALGUNS EX DIRIGENTS DE DEMOCRÀCIA NACIONAL D'ASTURIES, BURGOS I MADRID HAN ENTRAT A PxL.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada