dissabte, 7 d’abril del 2012

SARAJEVO, 20 ANYS

Quan Iugoslàvia es trenca Milosevic demana a les Repúbliques que entreguin les armes de la Milicia Territorial a l'Exècit Federal per evitar una guerra civil. Bòsnia ho fa creient que l'Exèrcit Federal no actuarà contra el poble. Quan el 5 d'abril de 1992 són assessinades per franctiradors Olga Sucic i Suada Dilberovic, una de família catòlica, l'altra musulmana, a uns dels ponts del riu Miljaka a Sarajevo, el president Alia Izetbegvic declara a la televisió:"Ciutadans de Sarajevo, podeu dormir tanquils que no hi haurà guerra. Per una guerra en calen dos i noslatres no la volem" No va ser una guerra, va ser un genocidi. 

Adjunto el link d'alguns articles meus de llavors:
Article a El País el 1993 comparant Sarajevo amb el setge a Madrid i la República  

 Bosnia, los laberintos del odio (El País, 1993)

 Article publicat al País, l'any 2002, "Esa guerra que nos cambió"

                                            Aquesta foto meva per mi és molt especial. Va ser la imatge del projectes de reconstrucció a Bòsnia fets per Barcelona (Maragall va declarar Sarajevo, el Districte 11)  i molts altres de Catalunya




Placa en homenatge a  Olga Sucic i Suada Dilberovic al lloc on van ser abatudes


                  El símbol de les Olimpiades d'Hivern de 1984, bombardejat (Logo i Vucko ZOI '84)

  
journalist
Aquestes dues fotos malgrat el pas dels anys tenen per a mi un gran valor emocional. La foto de l'esquerra va esdevenir símbol dels projectes de reconstrucció a Bòsnia fets per Barcelona i Catalunya. L'any 1997 va ser el cartell de l'exposició que es va fer a l'Ajuntament de Barcelona. La de la dreta la portada i cartell de la Conferència de ciutats dividides feta a Sarajevo




2 comentaris:

  1. La revolta del poble serbi, a les republiques fora de la Republica de Serbia, va ser dirigida per a poder seguir units a la republica federal de Yugoslavia. A la Croacia de Tudjman, hereva del genocida i estat titelal estat independent de Croacia, als serbis de la regio de Krajina sels va pasar de poble constituent a minoria perdent drets i sels va negar la autonomia. Per aixo van constituir la republica serbia de Krajina a terres frontereres amb bosnia i Serbia.
    Cal dir que les fronteres republicanes a Yugoslavia, van ser tracades per partisans comunistes d' origen croat i eslove. En aquest context, van donar la maxima extensio a l'estat traidor de croacia, incorporant-li Istria , abans italiana i baranja de majoria serbia. Tito i Kardelj van amputar i diseccionar Serbia en dividintla en 3 provincies, en les quals el albanesos de Kososvo Metoiha podien vetar cualsevol llei,i sempre deixant a serbia en minoria.
    De totes les republiques serbia es la unica que va a conseguir la seva llibertat i constituir un regne lluitant contra els turcs. Montenegrins i macedonis eren serbis abans de la constitucio de Yugoslavia. i formaven part del regne de serbia. despres de la segona guerra mundial el dictador chauvinista croat Tito ila seva camarilla, va fraccionar la poblacio serbia, creant nacionalitats amb el nom de territoris, ja que Montenegro i Macedonia eren nomes nocions geografiques,a montenegro es consideraven serbis i a macedonia al nord serbis ia la resta de terriroris bulgar.
    A Bosnia el eslaus majoritariament ortodoxos, els serbis constituien la majoria,. els eslaus de confessio musulmana, conversos durant la dominacio turca per no pagar taxes i obtenir beneficis, eren majoria a bosnia central i sarajevo es tractava principalment d una majoria de serbis i alguns croats conversos. Tito els va donoar el dret a inscriures com a nacinalitat musulmana cuan abans eren serbis de religio musulmana.
    Els serbis veient la seva republicada trocejada, amb l amenaça d 'una banda del separatisme criminala kosovo el bressol de la sev nacio i del que paulatinament havien esta expulsats per el nacionalime albanes que volia anexar kosovo a albania, i per la por de que quedessin en minories exposades a apatheid i genocidi a Bosnia, pel perillos lider integrista musulma, Ali ja Izetbegovic, amb conexions amb alquaeda i els regiums dictatorials de arabia saudi. I de ser exterminats com a nacio a la seva regio de croacia, la krajina, i veint el descarat e interessat supot d alamanya i austria a la secessio del seus antics vasalls Eslovenia i Croacia, es va aixecar en armes per intentar que els terrirotris serbis a les republiqeus adinistratives s'unissin a Yugoslavia. La propaganda occidental va glorificar autentics assasins com Tudjman e Izetbegovic apoiantlos militar i diplomaticament. I es van aprofitar de les greus mancances politiques i militars d Slobodan milosevic, socialista serbi que va cedir sempre a les pressions i va ser incapaç de donar suport efectiu a la Republica de la Krajina Serbia, i va traicionar tambe als dirigents de la Republica serbia de bosnia i hercegovina, Ratko mladic i radovan karadzic, que van lluitar per la lliberta de la nacion serbia en contra del integrisme musulma i del faixisme integrista catolic dels croats.

    ResponElimina