dimecres, 14 de març del 2018

FISCAL I ACUSACIÓ PARTICULAR MANTENEN LA PETICIÓ DE 4 ANYS PEL DIRIGENT DE DNJ, JUAN DE HARO, I PER UN ALTRE MILITANT ULTRA PER LES AMENACES I COACCIONS A PERIODISTES EL 12-10-16. DE HARO HA REBUTJAT UN PACTE DE CONFIRMITAT AMB UNA PENA MENOR. TAL COM HA ANAT EL JUDICI SEMBLA QUE DE HARO SORTIRÀ MÉS BEN PARAT QUE L'ALTRE ACUSAT. Queda pendent per una propera sessió els al·legats finals de les parts




L'advocat de l'acusació particular i el fiscal de delictes d'odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, han mantingut la petició de pena de 4 anys de presó pel dirigent de Democracia Nacional Joven ( DNJ)  Juan de Haro i pel simpatitzant ultra, J.M.P.G, en el judici celebrat a avui a Barcelona per les amenaces i coaccions que van patir quatre periodistes el 12 d'octubre de 2016 a l'acte ultra de Montjuïc.  Tot i això el judici haurà de continuar l'onze d'abril per tal que les parts facin els al·legats finals o exposició detallada de les seves peticions i els acusats puguin exercir el dret d'última paraula. 
Tant l'acusació particular, com el fiscal i la defensa de José Miguel P.G. estaven d'acord amb una condemna de conformitat que oscilava entre un any i mig o dos de presó i una indemintzació de 3.000 euros, però el dirigent de DNJ, Juan de Haro, s'ha negat rotundament a declara-se culpable de res. Tant el jutge com el fiscal i la defensa de J.M.P.G li han recomenat a De Haro que ho acceptés, donat que en principi no ingressaria a presó, cosa que sí passarà si és condemnat a més de dos anys. Però en rebutjar-ho, finalment s'ha celebrat el judici, i podria ser que a De Haro li acabi sortint bé la jugada, donat que els diferents testimonis i els vídeos dels fets han inculpat més a J.M.P.G. que  diu, sembla més d'una vegada, al  periodista Enric Borràs que "si me haces una foto y se la mandas a tu hermano (Jordi) te arranco la cabeza" i, en canvi, la participació de De Haro sembla menor, sense haver quedat gaire acreditat que, més enllà que ell formés part del grup que  fa marxar, empaita o segueix amb crits als periodistes, ell hagi amenaçat individualment a Enric Borràs o els altres tres periodistes.  
Juan de Haro ha reconegut que quan un grup de gent va començar a insultar al periodista del Periódico, Guillem Sànchez, que van confondre amb fotoperiodista Jordi Borràs, i ell va dir que no era el fotoperiodista però que l'altre era el seu germà, li va demanar que marxés, i va seguir al grup de periodistes fins el cordó de mossos, però que no els va agredir ni amenaçar. 
Per la seva banda l'altre acusat, J.M.P.G, ha reconegut haver dit a Enric Borràs "como me hagas una foto y se la mandes, a tu hermano os arranco la cabeza a los dos", però ho ha justificat amb l'argument que Enric Borràs estava fent fotos de manera descarada a la seva dona que era al seu costat a l'acte. 
Enric Borràs ha negat que estigués prenent imatges de ningú concret, sinó que s'estava limitant a enregistrar l'acte amb el mòbil quan el president de DN, Manuel Canduela es va referir a Pedro Chaparro, imputat llavors per haver dit a l'acte de Montjuïc de 2015, que si algú veia a Jordi Borràs, li donés un cop "un capón" per tal que marxés. Llavors ha explicat Enric Borràs que molta gent va començar a cridar "Jordi Borràs, hijo de puta" i "Jordi Borràs, cámara de gas!". Que algú va confondre a Guillem Sànchez, que era al seu costat, amb el seu germà i la cosa es va anar esclafant, fins que De Haro va dir que Sànchez no era Jordi Borràs, però que ell era el seu germà. Ha negat que De Haro intentés posar pau o interposar-se, que van decidir abandonar l'acte i ha explicat que mentre marxaven J.M.P.G. li va cridar "como me hagas una foto y se la mandes a tu hermano, te abro la cabeza!".  
El periodista Guillem Sànchez ha declarat que, poc després que el president de Democracia Nacional, Manuel Canduela, fes des de la tribuna uns comentaris cap a Jordi Borràs, no va entendre perquè un grup de gent van començar a encerclar-lo i fer comentaris hostils, fins que un altre ultra va dir allò que "este no es Jordi Borràs, pero este otro -Enric- es su hermano". I que llavors les mirades i paraules hostils cap els  quatre periodistes es van intensificar i van decidir marxar mentre eren seguits amb crits, entre els que hi havia els dos acusats i algú els va llençar una llauna de cervesa, arribant fins el cordó de mossos de la Brigada Mòbil. 
Menys concrets han estat els testimonis dels altres dos periodistes que van haver de marxar, Rebeca Carranco del País, Benet Íñigo de RAC1.  Del vídeo que s'ha aportat com a prova i poso aquí sota, queda clara l'actuació de J.M.P.G, que és aturat i agafat pel braç per la seva dona mentre empaita i amenaça a Enric Borràs. Per aixó penso que la condemna pot ser més severa per aquest militant que pel dirigent de DNJ, Juan de Haro. 
A les quatre de tarda, un cop les parts -fiscalia, acusació i defenses- han informat sobre les seves peticions de sentència definitives, com la seva exposició es preveu que duri unes dues hores, el jutge ha suspès la sessió fins l'onze d'abril a les 12 del migdia.
Avui entre el públic hi havia diversos militants de Democracia Nacional, entre els que estava el seu president Manuel Canduela. Caldrà veure si l'11 d'abril en el torn d'última paraula els dos condemnats és disculpen o no per les amenaces o per fer marxar als periodistes de l'acte. Com he dit J.M.P.G. en acceptar la fallida proposta de pacte, d'alguna manera reconeixia una certa culpabilitat i ja ha indemnitzat anticipadament als periodistes, gest que és un atenuant, cosa que no ha fet De Haro que sembla que surt més ben parat, tal com ha anat el judici. De Haro està imputat actualment per diverses causes i si és condemnat per aquest fets, encara que la pena sigui petita, pot trobar-se que l'ha de complir si també és condemnat per les altres causes.  


La petició del Fiscal Miguel Ángel Aguilar i de l'acusació particular pels dos acusats són tres anys de presó per quatre delictes de coaccions als quatre periodistes, tipificat a l'article 172.1 del Codi Penal, i un any de presó per un delicte d'amenaces a Jordi Borràs, tipificat a l'article 169.1 del Codi Penal. També els demana inhabilitació pel sufragi passiu (ser candidats), prohibició per assistir a actes de DN i La Falange a Barcelona els propers tres anys, i allunyament i prohibició de comunicar-se amb els cinc periodistes.  Les defenses demanen l'absolució o condemnes menors alternatives que justificaran en la propera i última sessió del judici que serà el proper dimecres 11 d'abril a les 12 hores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada