dijous, 30 de març del 2017

RECELS D'UN SECTOR DELS VEÏNS A L'OBERTURA O TRASLLAT DE DOS ORATORIS ISLÀMICS A SANTS I NOU BARRIS, AMB LA PARTICIPACIÓ DE PxC A LA PROTESTA. David Rojas, que va liderar la campanya contra la nova mesquita de Pineda entra a PxC per ser candidat a les municipals.



 David Rojas (dreta de la foto), fins fa poc portaveu de les protestes d'un sector veïnal contra la nova mesquita de Pineda, anunciant el seu ingrés a PxC amb Jordi de la Fuente


Quan falten dos anys per la celebració de les properes eleccions municipals, Plataforma per Catalunya,  que es va enfonsar a les eleccions de 2015 passant de 67 a només 8 regidors, està intentant recuperar la seva implantació a diversos barris i municipis de Catalunya, implicant-se o animant les protestes que aquests últims mesos han sorgit a alguns llocs contra l'obertura o trasllat d'oratoris islàmics.
Ho van fer a Olot, Molins de Rei i a Esparreguera. I a Pineda de Mar, on l'expulsat Josep Anglada que ara presideix Som Identitaris, havia agafat el protagonisme mediàtic de la protesta del barri de Can Bel, han aconseguit que David Rojas, el que fora el portaveu d'aquesta protesta veïnal trenqués amb Anglada i ingressés com a militant a PxC, de cara a encapçalar d'aquí dos anys la candidatura a les municipals. 
 Anglada, menjant un paella el passat novembre amb el líder del moviment anti mesquita, David Rojas, després de participar a la manifestació. Ara Rojas ha trencat amb Anglada i ha entrat a PxC

Aquesta setmana PxC està participant a les protestes d'un grup de veïns del barri barceloní de Roquetes, a Nou Barris, contra l'obertura d'un oratori al carrer Japó, al que l'Ajuntament de Barcelona ha donat la llicència pertinent.  S'hi han fet dues cassolades que el nou dirigent de Plataforma, Jordi de la Fuente, ha difós per les xarxes socials
Pancarta contra la mesquita del carrer Japó a Nou Barris

Plataforma al·lega que aquest futur oratori té greus iregularitats o incopatibilitats amb la Llei de Centres de Culte, però segons l'esmentada llei i el seu reglament, el local, si fa l'acondicionaments d'insonorització i seguretat que estableix, que ja està fent, serà plenament legal.  
El Reglament, regulat pel Decret 54/2010 de 20 de juliol, estableix unes condicions molt diferents pels centres de culte segons si tenen més o menys de 1000 metres quadrats de superfície. I el del carrer Japó en té 250. I malgrat tot el que s'està dient que ha de tenir un aparcament o sortides d'emergència, l'article 10 del reglament estableix que "la determinació del nombre de sortides i la longitud màxima dels recorreguts d’evacuació, el dimensionament i les característiques tècniques dels mitjans d’evacuació s’ha d’adequar a la normativa tècnica per a locals de pública concurrència". Cosa que vol dir que si la normativa permet que en aquells baixos hi hagi un restaurant, una associació o un centre de ioga  que, per les dimensions no hi cal una sortida lateral o per darrera d'emergència, tampoc li cal per centre de culte. I l'article 15, que regula l' accessibilitat, estableix que en carrers o vials "d’una amplada no superior a sis metres, només s’admet l’obertura de centres de culte amb un aforament inferior a cent persones". Com l'aforament màxim que preveu el permís és de 91 persones, aquest oratori està dins la normativa. Així, un cop es comprovi que s'han fet les reformes pel que fa insonorització, ventilació i seguretat antiincendis, complirà tota la legalitat.

A l'altre extrem de Barcelona, a Sants-La Bordeta, s'està donant aquest dies una situació similar amb motiu del trasllat del centre de culte islàmic que funcionava des de feia anys a una nau industrial de Can Batlló, a uns baixos del número 8 del Camí de la Cadena, a pocs metres de Can Batlló.
Plataforma per Catalunya també diu participar en aquest embrionari moviment de protesta, i dimarts a la tarda Xavier Farré, conseller tècnic del districte de Sants-Montjuïc, va reunir-se amb un centenar de veïns, als que va explicar al legalitat del nou local que ha comprat el Centre Cultural Islàmic de Sants i la supervisió que fa el Districte de les reformes que s'hi fan per tal que compleixi la normativa. Farré va recordar que aquesta Centre islàmic és una entitat arrelada al barri des de fa 30 anys, que té encara la seva seu a poc metres del nou local, i mai s'han donat problemes ni incidents. 
S'ha de dir que l'oposició o els recels veïnals a l'obertura dels oratoris de Nou Barris i Sants són minoritaris i no tenen el suport de les entitats del barri ni de les associacions de veïns, com tampoc ho va tenir a Pineda, motiu pel que David Rojas, ara militant de PxC va impulsar una entitat nova al barri de Can Bel.  
 Baixos on s'ubicarà el Centre Cultural Islàmic de Sants, molt a prop de la nou on és ara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada