divendres, 1 de juliol del 2016

ANALITZO A NACIÓ DIGITAL LA MOCIÓ DE CENSURA DE CDC i ERC A L'ALCALDE DE LA CUP DE MONISTROL DE CALDERS, MOIANÈS

«El clima social i polític s'ha enrarit a Monistrol de Calders arran de la moció de censura dels dos regidors de CDC i els dos de MDI-ERC, per fer plegar l'alcalde de la CUP, Ramon Vancells»

 

 El clima social i polític s'ha enrarit a Monistrol de Calders arran de la moció de censura dels dos regidors de CDC i els dos de MDI-ERC, per fer plegar l'alcalde de la CUP, Ramon Vancells, que governa en minoria, amb tres regidors que va ser la llista més votada i va arribar a l'alcaldia en no posar-se d'acord fa un any els que ara han plantejat la moció.

La llei electoral i la de règim local és com és. De vegades beneficia a uns, i de vegades a altres, i com tot sistema electoral té pros i contres. Però és el que és, i fins que es canviï s'ha de complir. La llei diu que serà nomenat alcalde aquell que en el ple d'investidura obtingui el suport de la majoria absoluta dels regidors, i si cap candidat l'obté, el secretari municipal nomena com alcalde a aquell que ha obtingut més vots ciutadans. Ada Colau és alcaldessa com a llista més votada, tot i està lluny de la majoria. I Albiol, que va ser el més votat a Badalona, va perdre l'alcaldia en recolzar ICV-EUiA, ERC, PSC i CDC a Dolors Sabater de Podem-CUP, que va obtenir la meitat de vots que el PP d'Albiol.

El motiu pel que la llei fa alcalde o alcaldessa al que ha obtingut més vots ciutadans en el cas que ningú no obtingui el suport de la majoria al Ple, és per evitar que passi el que ha passat a l'Estat espanyol, obligant a repetir les eleccions. Si ningú té el suport de la majoria de regidors, el que ha tingut el vot de més ciutadans és alcalde, i s'haurà d'espavilar per aconseguir complicitats i acords de geometria variable. En Xavier Trias de CiU –que era alcalde en minoria- de vegades pactava amb ERC i PSC, de vegades amb el PP, i alguns cops tirava endavant amb al suport d'uns i l'abstenció d'altres. I els pressupostos municipals queden aprovats en cas de ser tombats al Ple, si l'oposició no presenta immediatament una moció de censura i aquesta prospera. Trias sabia que difícilment PSC i Iniciativa, es posarien d'acord amb el PP per fer-lo fora.

Hi ha altres sistemes electorals que tenen el sistema de segona volta que obliga als més perdedors a fer campanya, a canvi d'algun acord programàtic, per un dels finalistes, i llavors el diputat o regidor no es deu al partit sinó als que li han donat suport a la seva circumscripció. I hi ha sistemes que, per evitar ingovernabilitats com la que es viu a Espanya donen el govern o regalen regidors o diputats a la llista guanyadora.

Amb tot el respecte i simpatia que tinc per la CUP hi ha un eslògan que utilitzen del que discrepo: "Només el poble salva el poble!" Aquí la CUP, des del meu punt de vista, s'equivoca. El poble és tothom, també el veí o la tieta que vota el PP, CDC o Ciutadans. Creure's que el vot "dels nostres" té més legitimitat que els "dels altres" és un tic amb connotacions totalitàries. I lligat a aquesta concepció de qui és el poble, tinc una segona discrepància amb la CUP. Les assemblees veïnals, a les que assisteixen un 13% o un 28% dels ciutadans no poden estar per sobre de les regles de joc que ara per ara crec que tots acceptem, que és la democràcia representativa amb eleccions, que s'exerceix amb el vot. Dir que els que no van a una assemblea a la plaça o no s'involucren en un procés participatiu, com s'ha fet aquest a Monistrol de Calders i altres municipis governats per la CUP, han d'acceptar el que s'acorda a l'assemblea, és una equivocació, donat que ara per ara no hi ha cap llei que doni a l'assemblea un valor superior al que s'ha acordat o decidit en el Ple amb democràcia representativa.

El fet és que a Monistrol de Calders l'equip de la CUP encapçalat per Ramon Vancells, que té només tres dels set regidors, ha governat en minoria i no ha aconseguit la complicitat dels regidors de la majoria que són a l'oposició. No crec que la CUP estigui governant malament, però CDC i ERC se senten ningunejats i lamenten que l'equip de govern ignora acords aprovats per majoria al Ple, quatre, contra tres. Acords que tenen tota la legitimitat i són d'obligat compliment.

En veure's qüestionat dia rere dia per l'oposició, que denuncia que Vancells incompleix el que acorda el Ple i que el municipi pateix una situació d'ingovernabilitat, l'equip de la CUP va anunciar que al setembre faria una consulta o procés participatiu per decidir la seva continuïtat a l'ajuntament. Però CDC i MDI-ERC s'han avançat i han plantejat una moció de censura que farà alcaldessa a la convergent Sílvia Sànchez i el republicà Enric Vilatersana tinent d'alcalde.

És evident que aquesta moció de censura ha tensionat el poble. Al Moianès tenim exemples recents de mocions de censura, com la de Castellterçol el passat mandat, que va tensionar el municipi i és va acusar de jugar brut a qui va ser alcaldessa, Carme Tantiñà. Tantiña de PIC-PSC va formar part de l'equip de govern de juny 2011 amb ERC. Però va trencar l'acord i va pactar amb CiU una moció de censura contra l'alcalde d'ERC, i gràcies a la moció de censura ella havia de fer d'alcaldessa durant un any. Però un cop a l'alcaldia el PIC de Tantiñà "va descobrir" que el cap de llista de CDC era un presumpte corrupte, trencant el pacte i acabant el mandat ella d'alcaldessa. La tensió va ser tal que en un poble que tothom es coneix, dos encaputxats la van esperar un vespre al carrer i la van amenaçar a ella i la seva família.

Esperem doncs que si la moció de censura a Monistrol de Calders canvia l'equip de tres regidors de la CUP pels de quatre de CDC i ERC, els amics de la CUP ho acceptin i no qüestionin la legitimitat de la majoria electoral i de regidors que agafarà el relleu. Tothom és el poble, tant els 193 veïns que van votar la CUP, com els que ho van fer per CDC o ERC que sumen 227 i la llei electoral els hi va donar un total de quatre regidors, front els tres de la CUP. És cert que si dos dels veïns que van votar MDI-ERC a Monistrol haguessin votat a la CUP, el segon regidor d'ERC hagués sigut per la CUP, però això no justifica treure legitimitat als resultats com han insinuat en algun moment.

Recorda la CUP què va passar a Girona el maig de 2011? Després de considerar-se nul·les dues paperetes d'ERC, una estripada i l'altra acompanyada al sobre d'una estampeta de Santa Teresa, la CUP va guanyar un regidor que inicialment era per ERC. I ningú va aprofitar aquest fet per qüestionar la legitimitat de les majories i minories del consistori que en va sortir.

 Llegir a Nació Manresa, Nació Digital

  Els 3 regidors de la CUP. Ramon Vancells, l'acalde és el de l'esquerra de la foto 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada