dilluns, 14 d’abril del 2014

LA TENSIÓ A "LA CURVA" DE L'ESPANYOL. EL RETORN DE LES BRIGADES?



Imatge obtinguda de youtube dels incidents del 29 de març

Quan fa cinc anys l'Espanyol va marxar de l'estadi de Montjuïc per ubicar-se definitivament a Cornellà, la directiva va aprofitar-ho per desactivar les Brigadas Blanquiazules, en deixar-les sense un espai on ubicar-se i acabant amb el repartiment d'entrades gratuïtes per la penya ultra.  Un penya que havia arribar a tenir 1.500 socis o seguidors i de la que han sortit bona part dels dirigents de grups ultres i skins, passats i presents, inclòs alguns del Casal Tramuntana o Plataforma X Catalunya. 

Militants de PxC i simpatitzants de l'Espanyol, amb la bandera de Brigadas amb la calavera de les SS i la bandera amb el símbol racista de la creu celta, l'1 de juliol de 2012 a Salt, celebrant la victòria d'Espanya a l'Eurocopa

Les Brigades es van crear el 1985 en un moment que els seguidors de L'Espanyol i la Penya Juvenil de l'Espanyol ja havien patit diversos atacs i agressions físiques per part dels Boixos Nois.  Van arribar  tenir moltes seccions, com  Skins Sarriá, Vándalos, Brigadas Aragón, Brigadas Tarraco, Seccion. Gerona, Peña Iñaki, Sección Don Simón, Brigada Vieja Guardia, Guardia Joven, Comando Vallés, Skins Gracia, Sección L'Hospitalet, Comando Navas, Nueva Centuria, Incalificables, etc. Algunes purament territorials i seguidores del club, però d'altres en algun moment van ser manifestament violentes amb objectius, àmbits d'actuació i accions que no tenien res a veure amb el futbol. Destaquen els Cusos, seguidors de l'Espanyol i lligats a Brigadas, però també vinculats als Ultras Sur del Madrid, alguns dels quals són ara a la presó per l'atac d'Stroika a Manresa de fa dos anys. 

           INCIDENTS A "LA CURVA" EL 29 DE MARÇ
Per omplir la manca d'una grada jove d'animació la directiva de l'Espanyol va potenciar  La Curva, espai on a més d'aquesta penya, també hi anaven antics dirigents de les Brigadas com David Riera i alguns coneguts militants o ex militants ultres, però sense que la seva presència fos preocupant. Però tot es va capgirar el passat 29 de març de 2014, en el partit entre l'Espanyol i el Barça, que va acabar amb uns enfrontaments mai vistos des que el club era a Cornellà.
  
Els fets més greus van passar al vestíbul del Gol de Cornellà, contigu a La Curva, quan uns seguidors exaltats de l'Espanyol van identificar a uns seguidors de Barça que eren allà amb entrades facilitades per una empresa. En escalfar-se els insults s'hi van interposar el mossos d'esquadra que van ser rebuts pels seguidors de l'Espanyol amb el llançament d'objectes i crits com "fills de puta, que torni la Guardia Civil!". Després al carrer es van tornar a produir incidents, amb contenidors bolcats  i corredisses.   
 
Vídeos dels incidents del 29 de març dins i fora del camp 

ELS REGISTRES I IDENTIFICACIONS DE DIUMENGE A CORNELLÀ, CONTRAPRODUENTS?

La resposta del Departament d'Interior al brot violent de 29 de març, van ser els escorcolls de part dels membres de La Curva el passat diumenge 13 d'abril, poc abans de començar a Cornellà-El Prat el partit entre l'Espanyol i el Rayo. No se sap si els mossos pretenien identificar als autors dels aldarulls, comprovar que no portessin objectes susceptibles de ser llançats al camp o contra ells o seguidors de l'equip contrari o, també, fer un avís als qui havien participat en els fets del 29 de març. Així els mossos van conduir a alguns aficionats als lavabos on eren registrats, se'ls va demanar que es traguessin la jaqueta i alguns van ser parcialment despullats.
Aquests escorcolls van indignar als membres de La Curva que van abandonar el camp poc després de començar el partit, generant-se una polèmica sobre l'actitud de la policia i el paper del cap de seguretat de l'Espanyol, el mosso d'esquadra en excedència, Àlvar Mallafré, de qui denuncien que es seguidor del Barça.  
El president de l'Espanyol, Joan Collet, també ha rebutjat la contundència dels mossos, si bé hi ha qui creu que el seu rebuig a l'actitud de la policia és només una declaració de cara a la galeria per no tensionar encara més la situació dins de l'estadi.  El conseller Espadaler ha negat que hi hagi hagut una contundència excessiva en els escorcolls, i és evident que el que preocupa als mossos és una reaparició de les Brigadas tant a dins com a fora del camp. I es fa difícil saber si aquesta actuació policial haurà servit per que els violents es facin enrere o si, contrariament,  els que van liderar les Brigadas trobin que ara és el seu moments per agafar el lideratge de la grada i tornar-se a fer sentir dins i fora del camp, i no només amb crits en favor de l'equip. 
Xavier Rius
-----------------------------------------------
ACTUALITZAT DIMARTS 15 D'ABRIL:
LES IDENTIFICACIONS ES VAN FER PER ORDRE DEL JUTGE QUE INSTRUEIX DILIGÈNCIES DELS FETS DEL DIA 29
Les identificacions dels mossos de diumenge a La Curva de Cornellà es van fer en compliment d'unes diligències judicials pels incidents del dia 29 de març. 
Així els mossos tenien ordre d'identificar algunes de els persones que apareixen en els diferents vídeos públics o fets pels mossos. Per aquest motiu 23 van ser obligats a entrar als lavabos on se'ls hi va demanar la filiació i van ser fotografiats.  
Ahir al matí la comissària Cristina Manresa, de la Regió policial Metropolitana Sud es va reunir amb el president de l'Espanyol, Joan Collet, i el cap de seguretat, Àlvar Mallafré, per informar-los de les actuacions que no van ser indiscriminades, sinó amb l'únic objectiu d'identificar els responsables dels insults, agressions i fets vandàlics dins i fora de l'estadi. 



COMUNICAT DE "LA CURVA":
El grup demana explicacions al cap de seguretat blanc-i-blau, Àlvar Mallafré, de qui diuen "no ha estat a l'altura"
Ante los lamentables hechos acontecidos ayer en el estadio del Real club deportivo Espanyol en el partido entre el RCDE y el Rayo Vallecano queremos comunicar lo siguiente.
UNO: Instamos a todos nuestros socios así como resto de aficionados de
nuestro club que ayer fueron humillados al entrar en nuestro estadio, que fueron llevados de manera aleatoria a los lavabos para ser filmados como delincuentes, que fueron obligados a quitarse prendas de ropa, etc... que se comuniquen con nosotros vía mensaje privado de esta página cuanto antes mejor. Es importante porque independientemente de lo que haga el club para defendernos, vamos a presentar una denuncia conjunta para el esclarecimiento de estos hechos, no obstante confiamos en que los directivos del RCDE obren en consecuencia y tomen medidas rápidamente.
DOS: Ante lo que se vio ayer desde la apertura de accesos al estadio varios representantes de la Curva intentaron mediar con policía y jefe de seguridad del RCDE para intentar evitar el atropello que se iba a producir, fueron evitados y contestados con evasivas. Durante la semana los mismos representantes habían mostrado su inquietud por este partido.
TRES: El nuevo jefe de seguridad ha demostrado no estar a la altura, no conocer el club, y le ha abierto las puertas de la casa de todos los pericos a un mando policial que bajo nuestra humilde opinión se debería preocupar un poquito más de la imagen que ayer dio de la policía autonómica catalana. Por eso exigimos explicaciones del Jefe de seguridad del RCDE ya que se cedieron las instalaciones del club para tales identificaciones, así como esperamos que mossos y el departament d'interior no pasen por alto la gravedad de lo que sucedió ayer.
CUATRO: Agradecer a todos nuestros socios que nos apoyaron en un desalojo de la grada rápido, pacífico y ejemplar, agradecer a todos los socios de todos los sectores del campo su apoyo, desde la federación de peñas hasta empleados del club. Agradecer a los medios de comunicación que de buena voluntad se han acercado para interesarse, no queremos hablar en caliente, pero pronto hablaremos con todos vosotros.
Ayer nos vimos obligados a tomar una dura decisión, cesar la animación de lo que más queremos, del club de nuestros amores. Volveremos el próximo partido con más fuerza que nunca.
CURVA RCDE, NO NOS RENDIREMOS JAMAS.
 Llegir comunicat de La Curva a Pericosonline



 Vídeo de La Curva de l'Espanyol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada