dilluns, 9 de setembre del 2013

QUÈ PASSA AMB VÍA DEMOCRÁTICA? Va ser creada per l'ex Secretari General de PxC, P. Barranco i havia anunciat el seu congrés per l'11-S

El passat 25 d'abril, el president de Vía Democràtica Pablo Barranco (abans Secretari General de PxC) va anunciar que aquest nou partit identitari faria el proper congrés l'11 de setembre de 2013, una data amb significat per una força que s'oposa a la penetració de l'islam a Europa.

No obstant des del 25 d'abril la web de Vía Democrática està inactiva i, al marge que potser es faci una reunió, acte o "congrés" a porta tancada, el congrés anunciat als militants i simpatitzants en el context d'expansió de VD, tot fa pensar que en estar aturada des de llavors la web, no es farà.
 
UN ESCINDIT MÉS DE PxC QUE SEMBLA QUE TAMPOC POT CONSOLIDAR EL PROJECTE 

Com detallo al llibre Xenofòbia a Catalunya, l'octubre de 2010 el llavors Secretari General de Plataforma per Catalunya, l'empresari Pablo Barranco Schnitzler, deixa PxC en disconformitat al fet que Anglada no el posa en un lloc destacat de la llista de les eleccions catalanes. En anteriors crisis havien marxat altres dirigents de PxC com el fundador i ex Vicepresident, Mateu Figuerola, regidor de Cervera, que va crear, l'ara també sembla "congelat", Partit X Catalunya.

Barranco, de mare alemanya vinguda a Espanya els anys cinquanta, va entrar una any abans a PxC i va ser nomenat per Anglada -sense que s'aprovés a cap congrés- Secretari General.  Ja com a Secretari General de PxC va finançar amb diners propis diversos actes de PxC, com el que es va celebrar a l'hotel City Park de Sant Just Desvern el 28 de maig de 2010, en el que van assitir 600 persones.

El fet que parlés idiomes i acompanyés a Anglada a diverses trobades internacionals de grups islamòfobs i identitaris, va motivar una rivalitat amb el responsable de Relacions Internacionals, el valencià Enric Ravello d'idees properes a neonazisme pagano esotèric i defensor de la creença que la raça blanca eurosiberiana està en perill d'extinció. Barranco tampoc mantenia bones relacions amb altres dirigents de PxC que, segons va denunciar, li enviaven correus anònims amenaçadors. Fins i tot el llavors home de confiança d'Anglada, Gerard Bellalta, el titllaria per la trajectoria familiar materna de "jueu alemany", si bé altres membres de PxC explicaven que el motiu pel que els seus avis materns i la seva mare van venir després de la Segona Guerra a Espanya era justament el contrari. (Bellalta també deixaria després PxC per crear un altre partit)

Barranco ja fora de PxC va crear el partit Vía Democrática que es  presentaria a les municipals de maig de 2011 a 9 municipis, col·locant a les llistes a algunes persones sortides de PxC discrepants de les maneres de fer i del discurs contradictori d'Anglada. Així al Vendrell va encapçalar la candidatura de VD, l'ex tècnic municipal de PxC, Juanma Benítez -que explicaria que Anglada es quedava el sou que donava l'ajuntament pel treballador del grup municipal de PxC-. I a Segur de Calafell va encapçalar la llista l'ex cap de llista de PxC per Tarragona a les catalanes de 2010, Myriam Muñoz. Però tot i presentant-se a 9 municipis V.D. només va a entrar a l'ajuntament de Sant Just Desvern, municipi on Barranco encapçalava la candidatura. 
  
Aquell estiu va mantenir l'activitat internacional participant a un trobada europea contra la islamització amb Geert Wilders.
 
A les eleccions catalanes de novembre de 2012 VD només es va presentar a la circumscripció de Barcelona sota el lema "Stop quiebra social"amb un discurs populista que carregava contra la classe política i parlava molt poc d'immigració. Va obtenir 5.984 vots. Amb posterioritat VD va continuar fent actes a Barcelona i Sabadell, anunciant l'expansió del partit arreu de Catalunya i contactes a diferents llocs de l'estat. 

El 25 d'abril de 2013 anuncià la realització de proper congrés del partit per l'11 de setembre, però des de llavors la seva web, el twitter i el seu Facebook han estat totalment inactius sense recollir tampoc l'activitat municipal a Sant Just. Les passades setmanes vaig enviar diversos mails a Via Democrática i al correu de VD a l'Ajuntament de Sant Just que no van obtenir resposta, fins que fa sis dies vaig aconseguir parlar per telèfon amb Barranco que em va dir que VD tenia ara poca activitat i faria un comunicat -que encara no ha fet- explicant que en lloc del congrés públic que s'anunciava als militants i simpatitzants, sí que es faria una reunió o "congrés" a porta tancada. 

Antics col·laboradors de Barranco m'han informat que el partit està aturat sense activitat ni militants, més enllà de Barranco i del responsable del partit a Terrassa, David Martínez, que certament manté actiu el Facebook de VD de Terrassa. Pel que fa al nº 2 de les llistes de les catalanes, Manuel Acosta, continua vinculat a VD,  però per motius professionals no fa cap activitat política. 






Anglada el setembre de 2010 entre Myriam Múñoz, cap de llista de PxC per Tarragona, i Barranco. Tots dos deixarien poc després PxC  


3 comentaris:

  1. Via Democratica ha fet ús d'armes químiques. Oi, Xavier?

    ResponElimina
  2. La crisis afecta a todo el mundo, de esta nuestra España querida.

    ResponElimina
  3. http://www.youtube.com/watch?v=1LNu0won9Hw#t=22
    mira't això i sabras que passa amb VD, reconeix alguna persona del públic

    ResponElimina