dimecres, 25 de setembre del 2013

170 PERSONES A LA PRESENTACIÓ D'UNITAT CONTRA EL FEIXISME DE SANT BOI

Unes 170 persones han assistit aquesta tarda a la presentació del grup d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme de Sant Boi de Llobregat a Cal Ninyo, grup al que s'ha adherit un ampli ventall d'associacions de tota mena i partits polítics, entre els que hi ha CDC, ERC, PSC, ICV, EUiA i la CUP.
Sant Boi és un municipi de 83.070 habitants amb un índex de ciutadans estrangers de només 10,29%, molt per sota de la mitja de Catalunya i de la resta de municipis metropolitans de Barcelona. Tot i la poca presència d'estrangers Plataforma X Catalunya va obtenir 2991 vots amb el 10'47% dels vots, obtenint 3 regidors. Governa el PSC amb ICV-EUiA. Es dóna el fet que el Secretari d'Organització de PxC, David Parada, va ser el cap de llista a Sant Boi i n'és regidor, tenint un discurs, diguem "més educat", que altres dirigents del partit.

Bertran Cazorla i Sílvia Iborra 
Sílvia Iborra
 El periodista Bertran Cazorla, Sílvia Iborra i David Karbala

 Amb la sala plena va parlar primer en nom d'UCFR de Sant Boi, Sílvia Iborra, que va explicar com s'havia anat gestant la creació del grup a la ciutat, fet que va agafar un fort impuls el passat gener, entrant-hi i adherint-se mig centenar d'entitats i nombroses persones a títol individual.

Després va parlar el membre d'UCFR, David Karbala, que va explicar que els grups feixistes i racistes eren una amenaça per la majoria ciutadans i molts col·lectius, siguin d'esquerres, demòcrates, immigrants, gais, musulmans, etc. Va comentar les diferents estratègies aplicades per fer-hi front a molts llocs d'Europa, recalcant que la de "millor no parlar-ne per no donar-lis protagonisme" no ha funcionat i encara s'han crescut més. I ha posat l'exemple de la seva experiència al Regne Unit els anys vuitanta quan l'expansió i arrelament del Front Nacional Britànic fou aturat gràcies al moviment antifeixista unitari i ampli que es va crear. Així ha explicat que UCFR pretén ser un moviments ampli de persones, entitats, associacions de tota mena i partits, no exclusivament d'esquerres.

A continuació ha parlat el periodista Bertran Cazorla, expert en l'extremadreta, que ha començat explicant la polèmica que es va donar quan ell va publicar el juliol de 2009 un article a El País sobre una manifestació a Sitges contra la delinqüència, que va agafar un caire clarament xenòfob, culpabilitzant-se de manera simplista als estrangers. 

Cazorla va manifestar que no hi havia una única estratègia per lluitar o desemmascarar el discurs de grups com PxC donat que l'ultradretra, fins i tot  el grups locals de la mateixa PxC, tenen discursos diferents i, més a més, el context social i polític i les problemàtiques varien d'un lloc a altre.

Va descriure l'evolució de l'ultradreta començant pel caps rapats del anys noranta sobre els que sí hi havia una consciència social que eren un perill. Aquest model alguns el donaven per desaparegut, però l'atac d'Stroika a Manresa del 23 de març de 2012, s'hauria d'enquadrar en aquest tipus d'extremadreta violenta.

Un segon tipus d'extremadreta serien grups que no van de caps rapats com el Casal Tramuntana (clica) que agafen un discurs antisistema i anticapitalista similar al de la Casa Pound italiana o els nous nazis alemanys. Són uns feixistes que no segueixen els estereotips i de vegades són difícil d'identificar.

En tercer lloc es va referir a l'ultradreta de feixistes amb corbata, com és el cas de PxC, segons Cazorla, que volen ser un partit més i obtenir el reconeixement social i polític normalitzant dins de les institucions el seu discurs populista, contra "la casta política" i la immigració.   És un feixisme que es  barreja en altres lluites,  i va posar com exemple el fet que el regidor de PxC de Sant Boi, José Real, va participar a la passada vaga general en un piquet que va cremar neumàtics a la Gran Via de Barcelona. Per últim, ja en clau santboiana va fer un anàlisi polític local, apuntant que el vot de partits com Ciutadans, que havien obtingut representació a les municipals de 2007 a Sant Boi i altres municipis del Baix Llobregat, hauria anat cap a PxC; un vot que no necessàriament és xenòfob sinó més aviat de ciutadans emprenyats que volen una resposta.

A continuació Sílvia Iborra va llegir el manifest que fou fortament aclamat amb crist de "No passaran!" i s'obrí un debat interessant amb el públic que en alguns moments va centrar-se en qüestions polítiques locals, emplaçant-se però a lluitar des de les diferents entitats i associacions i des del dia dia per desmuntar el discurs d'odi, mentides, tòpics i solucions impossibles que ofereix PxC. 


Manifest d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) de Sant Boi

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme Sant Boi (UCFR Sant Boi), som un grup de santboians i santboianes que volem lluitar contra l’augment de les idees racistes i feixistes al nostre poble.
Corren pel carrer infinitat de rumors i informació errada, inventada i manipulada sobre la immigració que determinats partits polítics difonen per crear una situació de conflicte social que els beneficia directament, aprofitant-se així del desconeixement dels ciutadans y ciutadanes.
Aquests partits polítics utilitzen la difícil situació econòmica que vivim en aquests moments per crear rebuig vers els immigrants. Es transmeten idees falses que relacionen directament la immigració amb algunes problemàtiques derivades de la crisi (la manca de feina, la dificultat per accedir a ajuts socials i econòmiques o per obrir negocis, així com el col.lapse a la sanitat pública).
En un municipi en el que la immigració ha estat present des dels anys ’60 i ’70 quan moltes famílies d’altres comunitats autònomes van emigrar a Sant Boi en busca d’una millora de les seves vides, el terme immigrant no pot continuar essent un problema.
Volem que la nostra ciutat sigui un lloc en el que la diversitat de races, religions i cultures sigui una situació enriqueridora i no un problema a resoldre com ens volen fer veure.
No podem permetre que el nostre poble estigui ple de racistes i xenòfobs que transformen la varietat en quelcom dolent. Nosaltres volem viure en un poble de persones i per a les persones, en el que hi hagi igualtat de drets, deures i oportunitats per a tots els ciutadans i ciutadanes. Un poble en el que puguem viure en harmonia,  ajudant-nos els uns als altres. UCFR Sant Boi, amb la vostra ajuda, lluita perquè aquest poble sigui possible.
UCFR Sant Boi vol que el teixit associatiu santboià s’adhereixi a la nostra causa. Que totes les entitats que existeixen al municipi ens recolzin i ens ajudin a convertir el poble que tenim en el poble que volem.
Ja és hora de donar fi a aquesta estúpida idea de que els demés envaeixen la nostra terra, perquè ni la terra és nostra ni ningú ens envaeix. Tal i com es contempla a la Carta Universal dels Drets Humans, tothom té dret a prosperar i a millorar les seves condicions de vida, ja sigui en el seu país d’origen o en qualsevol altre. Acabem ja amb aquestes actituds racistes i feixistes, que són les que sobren a la nostra societat.
Aquest és el moment d’actuar. Santboians i Santboianes, tots i totes units:
CONVIVÈNCIA SÍ, FEIXISME I RACISME, NI EN SANT BOI NI ENLLOC!

Per adherir-t’hi a títol individual, envia un missatge amb el teu nom (no es publicarà sencer) i barri, un mail de contacte i alguna descripció per publicar (professió, entitat, allò que sigui…) a ucfrsantboi@gmail.com.
Per a adhesions al manifest en nom d’una entitat, envieu un correu electrònic a la mateixa adreça, citant el nom de l’entitat, a més d’una persona i un mail de contacte.
També ens ho podeu fer arribar omplint el formulari que teniu a la part dreta d'aquest blog o a través d'un missatge privat a la nostra pàgina de Facebook

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada