dimarts, 23 d’abril del 2013

TORRAMADÉ FA DESALLOTJAR LA SALA DE PLENS MENTRE ES DEBATIA LA MOCIÓ DEL PSC I IPS-CUP EN FAVOR DE LA PAH, EL DIA QUE ES COMPLEIX UN MES DE L'OCUPACIÓ


Al Ple de l'ajuntament de Salt d'ahir el vespre, al que s'havien presentat dues mocions relatives al dret de l'habitatge i les accions de la  PAH,  per part del PSC i d'Independents per Salt CUP, que finalment els dos grups van unificar en una sola, l'alcalde Jaume Torramadé va fer desallotjar el públic després que els membres de la PAh i altres persones aplaudissin les intervencions de Ferrab Burc (IPC-CUP) i Iolanda Pineda (PSC) i algú digué "mentider1" al regidors de l'equip de govern, Robert Fàbregas, quan responent la moció va declarar que cap persona desnonada a Salt havia hagut de dormir al carrer, gràcies a la intervenció dels serveis socials. La moció fou rebutjada amb els vots de CiU, PP i els dos no adscrits exPxC. Maria Osuna de PxC es va absentar al Ple.



El Ple es desenvolupava amb normalitat amb membres de la PAH portant samarretes verdes al públic i sense mostrar, a diferència d'altres plens, cap pancarta, quan Iolanda Pineda del PSC va exposar en nom dels dos grups la moció.  
Pineda va dir que el dret a l'habitage està en perill al municipi de Salt i que en relació a les accions i demandes de la PAH, que van ocupar fa un mes un bloc buit del carrer Doctor Castany, que la propietat privada està limitada en el marc jurídic per la funció social que ha de complir. Així digué que "els pisos no es van construir per estar tancats", cosa que inclompleix la seva funció social. Digué que estaven d'acord amb les accions de la PAH perquè pretenen que es destinin a un lloguer social, i recordà el decret de la Junta d'Andalusia  d'expropiar l'us de pisos propietat de bancs i immobiliares que no es posen a lloguer. Després Pineda va fer un recordatori dels acords del Ple de Salt des d'octubre de 2011 i la creació de la taula d'Habitatge i l'aprovació d'una declaració de municipi lliure de desnonaments, fins la moció de febrer de 2013 de suport a la Iniciativa Legislativa Popular de la PAH en favor de la dació en pagament i una segona oportunitat amb un lloguer social. Recordà també la sentència del 25 de març del Tribunal europeu de Justícia sobre la indefensió de la legislació espanyola i les clàusules abusives.

Iolanda Pineda, defensant la moció
Tot seguit, en nom dels dos grups explicà el contingut de la moció:
1.Que salt es declari es situació d'emergència habitacional i actuar en els casos de desnonaments per aturar-los i aconseguir un lloguer social.
2.Suport a l'acció de la PAH del bloc de Dr Castany i que el bancs que han rebuts fons del FROP o el "banc dolent" posin en lloguer social els pisos i blocs buits.
3. Que l'Ajuntament no faci res que faciliti o acceleri els desnonaments.
4. Comprometre's a treballar per legalitzar amb un lloguer social la situació del bloc ocupat i per aturar els desnonaments en curs.
5.Tot i que tècnica i pràcticament, probablement sigui difícil, que l'Ajuntament cancel·li els comptes a les entitats que fan desnonaments o amb les menys sensibles a negociar amb els afectats. 


Ferran Burch, en nom d'IPS-CUP, que signava la moció, lamentà els despreci del PP al 1.400.000 persones que havien signat la Inicitiva Legislativa Popular, en rebutjat les propostes del text de la ILP.  Va demanar que l'ajuntament s'impliques per legalitzar la situació del bloc amb un lloguer als qui l'han ocupat, deixant clar que no estaven per l'ocupació generaltzada de pisos buits, sinó que s'havi fet d'un bloc concret buit, propietat d'un banc rescatat amb fons públics.  Le paraules de Burch com també unes posteriors de Iolanda Pineda, van motivar l'aplaudiment de membres d ela PAH i altres assistents al Ple, cosa que l'alcade va reciminar advertint que podia fer desallotjar la sala.   

El tinent d'alcalde, Robert Fàbregas, de CiU, respongué anunciant que no votarien la moció i remarcà que gràcies a la tasca de l'ajuntament "cap persona afectada per un desallotjament a Salt ha hagut de dormir al carrer", manifestació que provocar rembori entre els membres de la PAH, algú dels quals va dir en veu alta "mentider!", cosa que motivà una nova advertència de l'alcalde. 
Explicà que el seu grup i l'equip de govern no compatien la manera d'actuar de la PAH amb ocupacions i que no se sabia si la gent ocupant era de Salt o d'altres municipis. tant ell com l'alcalde qüestionaren terminis de la moció com el "d'emergència habitacional" i en un moment que lagunes persones de públic mostraren el seu desacord, ordenà desallotjar la sala. Llavors la PAH tragué una pancarta, la policia municipal els demanà que marxessin, fent sortir també a la major part de la resta de públic tot i no ser membres de la PAH.


Jaume Torramadé
Un cop desallotjada la sala es va fer la votació, sent rebutjada la moció pels no dels regidors de CiU, PP i grup no adscrit (ex PxC). Ahir es va complir el primer mes de l'ocupació de bloc
Foto d'ahir a la tarda, poc abans del Ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada