dimarts, 22 de gener del 2013

TENSIÓ EN EL PLE DE SALT QUE REBUTJA LA MOCIÓ DEL PSC PER TAL QUE TORRAMADÉ DEIXI TEMPORALMENT L'ALCALDIA

PSC i PxC hi voten a favor al Ple Municipal, mentre que CiU, PP i un regidor ex PxC no adscrit, en contra, i l'altre ex PxC i la CUP s'abstenen. (Ple de dilluns)

(Actualitzat dimecres: Torramadé dimiteix de la presidència de la Diputació (clica) i evita la moció de censura dels seus companys de CiU) 

Actualitzat dijous: "Torramadé va perdre la nostra confiança" Joan Giraut, alcalde de Platja d'Aro, d'UDC, nou president de la Diputació. (clica)

         CRÒNICA DEL PLE DE DILLUNS:

Ahir a Salt el Ple Municipal va viure dues realitats totalment divergents, com si es tractés de municipis i realitats ben diferents. Amb molta gent al carrer, empipada per haver de quedar-se fora, que no va poder entrar en ser plena la sala, va començar guardant-se silenci i fent un record de Marta Font, Premi Tres de març, morta recentment. No es va fer cap record pel qui fora cap de gabinet de l'Ajuntament  amb Torramadé (1999-2007), Joan Jordà, que es va suïcidar tres dies abans de Nadal, que estava aclaparat, segons va explicar dies abans a diverses persones, per "un marron econòmic" que ja no podia continuar assumint i del que deia no ser-ne responsable.
       Primer es va aprovar la memòria del Defensor del Ciutadà, Miquel Brugués, que plegava del càrrec i és va nomenar el seu substitut. El defensor cessant en el seu discurs semblava que parlés d'un municipi amb una realitat plàcida i tranquil·la, i va fer entrega a l'alcalde Jaume Torramadé d'un quadre que simbolitza la "El bon govern". Tot foren lloances de tots vers a tots. Després es va acomiadar la històrica Jutgessa de Pau, Maria Carbó, càrrec que ara ocuparà Cesca Terron. Un cop abandonaren el Ple el defensor entrant i sortint, el Jutge de Pau i els seus amics i familiars, van poder entrar una trentena de persones dels que esperaven fora.

Una hora abans de començar ja hi havia una llarga cua de gent per entrar. Pocs pogueren entrar a la primera part del Ple.

 El Primer tema polèmic va ser la modificació parcial del Pla Urbanístic per tal que es poguessin obrir centres de culte de 120 metres quadrats a determinats barris de la ciutat, a excepció del Veïnat i el barri Vell (on viuen la majoria de regidors de CiU), i no se n' instal·lessin més a Torre Mirona. (Veure proposta prèvia al Ple i resposta de les Associacions de Veïns i Comerciants al rebuig a les seves al·legacions i a la manca de diàleg i les acusacions de no treballar per la cohesió fetes des de l'Ajuntament)

            Penso que si l'Ajuntament hagués dialogat amb els representants de les associacions de Veïns i Comerciants que van fer les al·legacions i no estiguessin tant deteriorades les relacions entre l'equip de govern i el PSC -que no nega estar obert a cercar llocs per certes confessions minoritàries per tal que no hagin d'anar al polígon de Torre Mirona- s'hagués pogut a arribar a un acord. 
           Però sorprèn que CiU, que el passat mandat va rebutjar que s'aprovés que es poguessin ubicar els nous centres de culte a Torre Mirona, sinó es garantia que es tancaven els del casc urbà, ara defensi que es puguin fer a tot el cas urbà excepte al barris on viuen els regidors de CiU i a tres de blocs del Barri Centre que ha exclòs amb les al·legacions. 
      Com explico al llibre Xenofòbia a Catalunya, (que Torramadé i Fàbregas no van permetre que es presentés a cap local públic de Salt), durant la campanya electoral de les municipals de 2011, tant el llavors cap de l'oposició i ara alcalde, com l'actual regidora d'immigració, Fanny Carabellido, van deixar que els hi pengessin reiterades vegades als seus Facebooks les notícies falses sobre la suposada "macromesquita salafista més gran d'Europa" que Pineda hauria autoritzat a Torre Minorna. I així mentre PxC recollia signatures i feia del no a la mesquita de 30x30 m -penso jo petita per Salt-, l'eix de la campanya, deien: "Mira si es veritat que es construirà la mesquita salfista més gran d'Europa, si fins i tot és als Facebooks del Jaume i la Fanny". Jo vaig advertir d'aquest fet al Sr. Torramadé i no ho va eliminar del seu mur on ho tenia penjat diverses vegades (en el primer ple del nou mandat faltaria a la veritat en dir que quan jo li vaig advertir ho va eliminar, i ni tan sols ho va esborrar passat aquell Ple del 18 de juliol).  I aquest donar munició a PxC va influir molt en que el PSC perdés tres regidors i PxC n'obtingués tres, i Torramadé recuperés l'alcaldia, malgrat haver de governar en minoria.
            Després, a l'agost de 2011, quan dos dels tres regidors de PxC deixen el partit, com a regidors no adscrits, donant de facto la majoria a CiU, i PxC organitza una manifestació "contra la macromesquita salafista més gran d'Europa i els regidors traïdors", Torramadé convoca un Ple d'urgència que suspendrà per un any la construcció de la mesquita, que tenia, no un permís, però sí el certificat previ de compatibilitat urbanística -es a dir un informe municipal que confirma que el terreny que volen comprar s'hi pot fer un centre de  culte-, i l'església evangèlica africana que ja havia llogat i acondicionat una nau industrial amb l'assessorament dels tècnics municipals,                        
        Torramadé argumentaria que aquests dos centres de culte generarien un efecte crida i farien de Torre Mirona "un parc temàtic de les religions estrangeres". I en la línia de les  demandes de PxC, Torramadé es manifestarà aquells dies contra el conveni -que finalment Zapatero no tindrà temps de signar- per donar el dret de vot a les municipals als marroquins amb cinc anys de residència legal a Espanya, tal com si poden fer ja molts llatinoamericans
       Deu mesos després Torramadé canvia radicalment de postura i proposa que es puguin obrir petits centres de culte al casc urbà,  (excepte el Barri Vell i el Veïnat on viuen la majoria de regidors de CiU) cosa que després del que havia sembrat, indigna a les associacions de veïns i desconcerta a Independents per Salt-CUP i el PSC, si bé Torramadé obtindrà els vots del regidor de PP, Felip Gil, amic personal seu (que com explico a Xenofòbia a Catalunya, va rebre la proposta dinant amb l'Anglada, i es va plantejar encapçalar la llista de PxC a Girona) i dels dos ex PxC.
        En el Ple d'ahir, després que la regidora Rosa Pòrtulas expliques que s'havien desestimat la majoria d'al·legacions de les associacions de veïns,comerciants i esportives, amb les que com denunciaren aquestes, no s'hi va reunir,  s'aprovà la modificació del Pla Urbanístic per tal que sí es puguin obrir petits centres de culte al casc urbà de Salt, excepte el barri Vell, el Veïnat i tres bloc del Barri Centre. L' acusació de d'oposar-se a la convivència i la cohesió feta per l'equip de govern va indignar a les associacions de veïns en le que fan un treball colze a colze saltencs de tots els origens.
          El PP, els dos ex PxC i CiU votaren a favor, IPS-CUP es van abstenir, preguntant-se perquè en uns barris sí es podien obrir i en d'altres no.  PxC va votar en contra i el PSC, tot deixant clar que estan oberts a cercar alternatives per les petites confessions, s'hi va oposar en no haver-se cercat el consens amb el veïns, cosa que a un municipi, no normalitzat, amb l'especificitar de Salt, podria tensar la convivència. Pineda qualificà de poc afortunada la definició de "parc temàtic de religions estrangeres" i les pors sacsejades fetes per Torramadé i recordà tot el procés que havia permès en el seu mandat  (2007-2011)  que havia permès que ara hi haguessin dos llocs dignes per musulmans i evangèlics africans  i amb aforament important a Torre Mirona.          
              El Ple va debatre després una moció contra el transfuguisme, presentada per PxC, que va llegir fragments del pacte contra el transfuguisme, signat fa anys pel PSOE, PP i CiU; moció que sorprenentment va rebre els suport dels dos regidors ex PxC, però va ser rebutjada per la majoria. Va generar tensió i comentaris entre el públic quan Osuna va recordar que aquest dos regidors havien convertit un govern en minoria (9 de 21 regidors) a un en majoria, donat que els dos ex PxC votaven habitualment sempre amb l'equip de govern que obtenia els 11 necessaris. 







MOCIÓ DEL PSC DEMANANT QUE TORRAMADÉ DEIXI PROVISIONALMENT L'ALCADIA PEL CAS AMADOR  COM HA FET A LA DIPUTACIÓ

Aquesta moció, defensada per Iolanda Pineda va ser derrotada en rebre només el suport del PSC i PxC. El vot dels regidors de CiU i el PP i d'una regidora no adscrita, van ser suficients per frenar la pretensió dels socialistes perquè s'absentés fins que hi hagi judici. Així la regidora Juana Dolores Martínez, ex PxC digué que si una dona és tocada en contra de la seva voluntat o assetjada en un sopar, el que ha de fer es aixecar-se i marxar, cosa que Amador no va fer. L'altre regidor no adscrit, Carles Bonet reconegué que no havia anat al sopar previ, on segons Amador i el cap de Protocol, Josep Maria Amargant, van començar els tocaments, però sí després a l'acte d'inici de campanya de CiU.  (clica per llegir la versió del cap de Protocol de la Diputació confirmat els fets i l'intent de pagar la indemnització a Amador amb diners de la Diputació). Bonet digué que no va trobar a l'alcade en estat etílic i negar haver sentir els comentaris homòfons que s'ha dit que Torramadé va fer cap al cap de llista, Santi Vila.  Els regidors d'IPS-CUP es van abstenir, tot criticant les figures del càrrecs de confiança com el que ocupava la senyora Amador, i que la justícia ja faria el seu camí.
       L'exalcaldessa del PSC, Iolanda Pineda, va argumentar que Torramadé era president de la Diputació "en tant que alcalde de Salt" i perquè "és indissociable" la condició de regidor i de diputat provincial. Pineda va evitar fer "judicis paral·lels" i va recordar que "no han estat militants del PSC" els que van destapar el cas, sinó que va ser el mateix Torramadé qui va presentar la primera denúncia. Va reclamar que "fos coherent i conseqüent i que fes el mateix que havia fet a la Diputació i a Unió" i s'apartés del càrrec.
       En la moció de reprovació, Pineda va explicar que "no valorem els fets, que ja ho farà el jutge", i va fer un seguiment detallat de tots els fets que han acabat amb denúncies creuades entre l'alcalde i Amador i que també han portat Torramadé a apartar-se de la presidència de la Diputació. Va detallar el publicat des del sopar, on hi va haver els suposats tocaments, fins a la denúncia per extorsiópresentada per Torramadé, la posterior denúncia per assetjament sexual i l'aparició pública del cap de protocol de la Diputació assegurant que havien negociat per indemnitzar Amador amb 50.000 euros. Pineda recordà també que tres regidores de CiU de Salt van llegir en roda de premsa una declaració en nom de tots els regidors menys un, negant els fets, confirmats després per Amargant.   Així digué que que el suposat cas d'assetjament sexual, extorsió i malversació de fons públics també hauria tacat "el bon nom" de Salt perquè es tracta d'un afer on hi ha involucrat l'alcalde i també gairebé tots els regidors de l'equip de govern, presents en el sopar.  

         María Osuna, de PxC, va demanar la dimissió de l'alcalde. "Els ciutadans saltencs es mereixen més que una Diputació", va afirmar Osuna. Al llarg del debat, com va passar també abans quan la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va desplegar pancartes i durant el debat de la moció contra el transfuguisme l'alcalde va amenaçar de fer desallotjar la sala a causa de comentaris que es van fer i va fer identificar a persones que portaven cartells amb la paraula "Plega!"
          Robert Fàbregas, de CiU, va defensar Torramadé, demanant que no es culpin persones abans que un jutge es pronunciï i va instar a esperar una sentència. Els nacionalistes van retreure de nou el cas de la Gassol per recordar que Torramadé va ser absolt, cosa falsa donat que després de ser imputat Torramadé per un supopsat cobrament, el cas es va arxivar.En certs moments es donar un tens creuament de retrets de Torramadé cap a Iolanda Pineda, qüestionant la seva professionalitat com a jurista, dient-li que la denunciaria si continuava acusant-lo i posant en dubte que ella mai hagués exercit d'advocada, cosa que Pineda replicà recordant que havia treballat 10 anys en un bufet de Girona i un altre de Lleida, i que ella no li qüestionava a ell si era o no un bon metge. 

              A nivell personal vull dir que em sorprèn que algunes de les notícies publicades avui a la premsa hagin donat més importància a les modificacions de l'ordenança de civisme i via pública i la sanció d'insults racistes, o al no revisable del PSC a obrir centres de culte per a la manca de diàleg i consens veïnal en els barris que no viuen la majoria de regidors de CiU (el del PP viu fora de Salt) que a la moció de reprovació de Torramadé a l'ajuntament. Els popers dies sabrem si plega voluntàriament de Presidència de la Diputació (ara apartat transitòriament com per viatge o malaltia) o els seus companys de CDC i UDC li fan moció de censura.
ACTUALITZAT DIMECRES: Torramadé presenta la dimissió a la Presidència de la Diputació (clica)



Molts es van quedar fora.

La PAH demanant la dimissió de l'alcalde.

La Mari, la peixatera, demanant que Torramadé no plegui, però contra l'obertura de centres de culte.

Robert Fàbregas, de CiU, defensant a Torramadé

L'ex alcaldessa Iolanda Pineda en el debat de la moció de reprovació
J D Martínez: Si una dona pateix tocaments, el que ha de fer és marxar, cosa que no va fer Amador.
Torramadé va amenaçar de fer desallotjar la sala i advertir a Pineda amb denunciar-la

Osuna (PxC) demanà la dimissió de l'alcalde
Felip Gil, (PP) que no viu a Salt, com és habitual va votar amb l'equip de govern

IPS-CUP va optar per l'abstenció en els temes polèmics

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i els desnonaments, es manifestà com en el ple passat demanant la dimissió de Torramadé. En els precs i preguntes del final l'oposició preguntà per la Taula d'Habitage i els desnonaments.
Reprodueixo aquest escrit publicat avui:

NEDAR A CONTRA CORRENT

 Francesc Planas i Comas

Veï del Barri Centre i membre  del Consell de Presidents d´Escala
 
[22-01-13]  Nedar contra corrent ,  suposa la mort  per esgotament de  qui ho fa, com les truites de riu,  que ho sàpiguen els  nostres regidors  que van per  lliure, i que obliden, que estan a les ordres del poble que es qui els ha posat a la poltrona  i no pas  al revés.
No escoltar  la voluntat dels veïns i comerciants, de 8 Entitats  i Associacions que han aportat 1.500  signatures  i que  s’han manifestat públicament  en contra de la  llei que permet instal·lar  centres de  culte a tort i a dret arreu del Barri Centre, salvaguardant  el Barri  Vell, que es on ells (els regidors de CiU) hi viuen, perquè saben els  efectes col·laterals que això comporta, Trair la confiança del seus votants , menysprear , ningunegar   a veïns i comerciants, als que   no  se els ha consultat en un assumpta tan important  que afecta  tan els seus bens immobles, com el seu  ben estar social i nivell  de vida  i per a mes  INRI   tractar-los  de  xenòfobs i racistes , el passarà factura en les properes eleccions.
Els regidors de CiU els hauria de  caure la cara de vergonya ,  guanyar una proposta de llei únicament  amb el vot del Sr Gil del PP ,que ni tan sols viu a Salt  i que es el chico de los recados del  seu  Jefe  el Sr. Millo que l´ha donat ordres d´aplaudir, fins i tot amb les orelles, totes les propostes del Sr Torramade, i de dos tránsfugues  de PxC   que  no representen a cap col·lectiu ni a ningú  i que el Sr Alcalde  el ha posat on son per salvar  votacions compromeses con les  de dilluns passat,   ja  s’han  guanyat les  garrofes.  El Sr Ferran Burch i sus muchachos  d`IPS   n o  sabem ni perquè hi van als Plens, sempre s’abstenen de tot  per no mullar-se el cul en rés, per allò de nedar i guardar la roba, jugar a la puta i a la ramoneta es la seva manera de  procurar  que Salt progressi, son com son, ho tindrem present  .
El votant es l’únic animal  que ensopega dues vegades  amb la mateixa pedra, però  no es tan animal com per ensopegar-hi una tercera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada