diumenge, 27 de gener del 2013

BADALONA, MOCIÓ DE CENSURA O ESPERAR QUE L'EQUIP D'ALBIOL ES DEGRADI MÉS?


Vint mesos després que Xavier García Albiol arribés a l'alcaldia de Badalona, gràcies a ser la força més votada, i en negar-se CiU a reeditar un govern tripartit, Badalona viu una greu situació política i institucional, no només per les dificultats del govern en minoria del PP, sinó pels reiterats casos de presumpte corrupció a gran escala, mala gestió, cessament de tres coordinadors de barri i districte, denúncies per extorsió contra l'Ajuntament, obres irregulars o sense expedient d'un import global d'un milió d'euros, inexistents o reals, com la reparació amb diners públic de les goteres de casa de Julia Sánchez, coordinadora del barri de la Salut. Obres que van forçar a Albiol a convocar un Ple extraordinari el passat dimarts on Albiol i l'equip de Govern van culpar de tot, sense deixar-li més que dos minuts per parlar, al regidor David Gómez,ara no adscrit, abans regidor de Sant Roc i responsable de Serveis Social i Salut. Gómez vas ser destituït el passat octubre i a qui Albiol ha volgut responsabilitzar d'aquestes obres presumptament irregulars o inexistents, per un import d'un milió d'euros, amb l'argument que ni ell ni la resta de regidors no en sabien res i s'havien fet a corre cuita durant l'estiu, cosa que no es certa. 

                         JUNY DE 2011, UN GOVERN DEL PP EN MINORIA
           Albiol va guanyar les eleccions el 22 maig de 2011, passant de 7 a 11 regidors. El PSC de Jordi Serra, malgrat incrementar lleugerament els vots es quedava amb els 9 regidors que tenia. CiU va baixar de 5 a 4 regidors i Iniciativa -que no formava part de l'equip de govern- de 5 a 3. ERC, que sí formava part de l'equip de govern, es quedava fora. Ferran Falcó, cap de llista de CiU que en l'anterior mandat formava part del govern, portant les àrees de convivència i seguretat, i que creia que, tal com havia passat a les eleccions catalanes de 2010, CiU pujaria, veu com es frustren els seus plans de si pujava en vots i regidors, encara que Albiol fos la força més votada i quedés segon Jordi Serra del PSC, posar com a condició al PSC per sumar-se de nou a un govern de coalició, ser Falcó durant mig mandat l'alcalde.

       Com la llei diu que si cap candidat obté al Ple de constitució el vot de la meitat més un dels regidors (14 de 27), es proclama alcalde al cap de la llista que ha tingut més vots ciutadans, Albiol, amb només 11 del 27 regidors va accedir legítimament a  l'alcaldia. Des del PSC s'acusaria a Falcó i CiU de pagar a Badalona la penyora pel suport del PP a CiU, tant al Parlament de Catalunya com a la Diputació de Badalona. S'ha de dir que Iniciativa hagués donat suport tant a un govern PSC-CiU, amb ells a l'oposició però votant pressupostos i ordenances, com a un possible tripartit PSC-CiU-Iniciativa.
       Una de les primeres mesures d'Albiol va ser desmantellar l'Unitat de Convivència de la Guàrdia Urbana (UCO) i crear l'unitat Omega (lletra de l'alfabet grec que significaria la fi dels temps) i amb Miguel Jurado de regidor de seguretat es va dedicar a fer batudes a establiments habitualment regentats per immigrants i anunciar el tancaments d'alguns d'aquests, encara que pocs dies després en solventar les irregularitats o deficiències tornaven a obrir. Recordo quan acabava el llibre "Xenofòbia a Catalunya" a finals d'agost de 2011, reunir-me amb Albiol al seu despatx l'endemà d'una d'aquestes batudes o inspeccions sistemàtiques. I Albiol em va negar que es fessin batudes premeditades a establiments d'immigrants. Altres alcaldes o exalcaldes metropolitans em deien d'Albiol que, quan ells precintaven un local, ni ho feien en forma de batuda (25 inspeccions i a veure si en podem clausurar tres en un dia) ni convocaven rodes de premsa per anunciar-ho. Algunes d'aquestes inspeccions a restaurant es feien a hores on l'establiment estava ple de clients i amb la irrupció de cotxes patrulla amb llums d'emergència.
          Per l'exregidor de seguretat, Ferran Falcó i per l'exalcalde, Jordi Serra amb Albiol la seguretat no millorava,  però a diferència del que passava quan Albiol estava a l'oposició (el mateixa passava a Salt) si un vespre es cremaven quatre vehicles i deu contenidors, Badalona no sortia ja als programes de televisió amb titulars com  "Noche de fuego y vandalismo en Badalona"        

         El regidor David Gomez (ara ha deixat el PP i és regidor no adscrit), Jurado amb barret, i Albiol, en una de les seves polèmiques actuacions.

           Però les diferències entre Miquel Jurado i el cap de la policia, Conrado Fernández, van sorgir ben aviat.  El PP va creure Conrado Fernández estava al darrere d'una carta que diferents comandaments van enviar a l'alcalde per queixar-se de la política del regidor de Seguretat. I l'endemà que es difongués que Jurado anava a cessar a Fernández, es va fer públic que la Conselleria d'Interior el reclamava per un any en Comissió de Serveis, tot i que seguiria cobrant de l'Ajuntament de Badalona. Jurado seria responsabilitzat d'ordenar a membres de la Guardia Urbana fer una col·lecta entre empresaris, diguem irregular (clica per anar a la notícia) i aquí, Diari de Badalona
          No detallaré aquí el meu punt de vista de la gestió d'Albiol ni les males relacions inicials entre CiU i PSC per no haver donat CiU suport a un govern de coalició PSC-CiU amb el suport o la participació d'ICV. Sí que recordaré que l'Audiència va reobrir el cas dels pamflets amb la foto de "No queremos rumanos" (Clica aquí), cosa que va fer que Iniciativa i PSC demanessin que Albiol deixés l'alcaldia mentre durava el procés judicial.  Personalment penso que reobrir aquest cas podia beneficiar políticament Albiol, donat que li permetria fer-se el màrtir.  També he de dir que tant a CiU com al PSC, a mida que moltes de les promeses d'Albiol no les complia hi havia dubtes de si era millor fer ja una moció de censura o deixar-lo que es desgastés.(Llegir al blog de Ferran Falcó) No obstant, un cop trencades les bones relacions CiU-PP al Parlament, i a mida que Albiol s'ha anat desgastant, han millorat les relacions entre Serra i Falcó.
        Però tot l'equip d'Albiol comença a desmuntar-se quan es denuncia que el coordinador del barri de Sant Roc, Antonio Cortés (un ciutadà gitano de confiança d'Albiol que anava a la llista electoral i no va entrar, però li tocaria entrar si els cas de les obres irregulars destapades al gener fa caure més regidors) fos denunciat per presumptes extorsions a comerciants pakistanesos i d'oferir l'adjudicació irregular d'una vivenda social a canvi d'un import. Llavors Albiol a més de destituir a Cortés com a coordinador del barri, destitueix de les seves funcions al regidor de Serveis Socials i Salut, David Gómez (el veiem a la foto de dalt darrera l'alcalde), el qual, enlloc de dimitir, passaria al grup de no adscrits i denunciaria que Cortés no estava sota les seves ordres sinó de Jurado (el regidor de seguretat que surt a la fot amb barret).
           Al Ple de finals d'octubre amb un Albiol encara més en minoria, David Gómez va ocupar seient al costat de CiU, mentre al carrer en manifestaven més d'un centenar de persones convocades per la plataforma en favor d'Albiol: "Tu lucha es la nuestra, con dos cojones!"
 "Albiol, tu lucha es nuestra lucha, no te rindas". "Con dos cojones", a la Plaça
 Defensors d'Albiol al Ple
 David Gómez, darrera els regidors de CiU, coma regidor no adscrit
                    
         Dos dies després del Ple d'octubre a Badalona es tornà a robar un banc amb explosius (rebentant el caixer automàtic), mètode fins ara gens habitual a Catalunya i Espanya, que ja havia passat sis setmanes abans (clica per llegir la notícia) però ni les televisions sensacionalistes ni cap dirigent del PP va sortit al mitjans culpant a ningú d'inseguretat, delinqüència, i màfies estrangeres, ni del "bonisme" vers la immigració com feien ara fa dos anys Alícia Sánchez Camacho i el mateix Albiol. 
 
                       UN MILIÓ EN OBRES SENSE EXPEDIENT, CULPA DE GÒMEZ?
         Però al Ple de desembre (als Plens de Badalona poden intervenir ciutadans i associacions que ho demanen) quan l'empresari badaloní Jesús Mallorquín va denunciar que l'Ajuntament li devia 368.000 euros per obres realitzades entre juliol i setembre a la ciutat. Eren  treballs que el Albiol atribuirà a encàrrecs il·legals de l'exregidor David Gómez, ara no adscrit. Gómez respongués que ell no havia fet res en solitari i que en moltes d'aquestes obres van prendre part àrees municipals que ell no dirigia , sinó que s'havien decidit des de Via Pública i Seguretat. Dies més tard es coneixeria el cas d'altres empresaris en situació idèntica i l'import d'aquesta obres seria d'un milió d'euros. Albiol repetí que les obres eren cosa de Gómez aprofitant que molts regidors i tècnics estaven de vacances al juliol i agost i traslladaria els fets a l'Oficina Antifrau.
     Els partits de l'oposició (PSC, CiU i ICV-EUiA) es va qüestionar la possibilitat que un sol regidor encarregui obres per valor de 700.000 euros sense que ningú més n'estigués al cas. Les tres forces van demanar una comissió d'investigació i aclarir també la col·lecta que Jurado va demanar o ordenar que fes la policia municipals entre empresaris.


  GOTERES A CASA DE LA COORDINADORA DE LA SALUT I EL PLE EXTRAORDINARI

        Tot aquest culebrot agafa una nova dimensió fa 10 dies quan El Periódico i altres mitjans fan públic que entres aquestes més de 50 obres irregulars hi havia la reparació de les goteres de casa de la coordinadora municipal del barri de La Salut, Julia Sánchez, una de les persones durant l'anterior equip de govern hauria impulsat la campanya "No queremos rumanos"
       Es demana un Ple extraordinari que se celebrarà el dimarts al matí, en una hora inusual, i Albiol responsabilitzà a l'empresa Demon Engineering de tramitar fraudulentament la factura donat que constava com una reparació de la via pública i que aquesta empresa consta que la seva activitat és la fabricació de sabates. 
     Arribat el torn del grups polítics, donà dos minuts al regidor David Gómez a qui havia responsabilitzat de tot, el qual començà a explicar que totes les obres s'havien fet o ordenat amb el coneixement d'altres regidors de districte o àrea, sense que l'alcalde li deixés acabar la seva defensa. Tan surrealista va ser la situació que quan li va tocar el torn a Carles Sagués d'Iniciativa digué que, tot i no compartir res amb Gómez li cedia uns minuts del seu temps per tal que pogués explicar-se. Sagues repassa algunes d'aquestes obres sense expedient, unes reals, altres, sembla fictícies, però algunes  fetes certament en en departaments o districtes responsabilitat de Miquel Juradao com la de Can Pepeus. Alguna, dins i tot inaugurada per l'alcalde. Sagués demanà la dimissió de l'alcalde.
       Ferran Falcó demanà també que es deixés parlar a David Gómez i qüestionà que la resta de regidors, sobretot Miquel Jurado i salvador lema, no en sabessin res. "Vostès ens han enredat", sentencià.
      L'ex alcalde Jordi Serra digué en el seu torn que si aquest Ple se celebrava era gràcies a que la premsa havia anat filtrant les irregularitats i ironitza que l'alalcade només hagués concedit un minut i vint segons per explicar-se a Gómez. Com els altres portaveus dubtà que la resta de regidors i l'alacade no en sapiguessin res de 50 obres irregulars. 
     Finalment Gómez va tenir un breu torn per explicar-se i digué que "no només vostès ho sabien tot, sinó que el telèfon ifon que tenia l'alcalde era un regal per les obres de l'empresa Demon Engineering, cosa que Albiol va negar.
      Acabat el Ple semblava que la moció de censura és cada cop més propera, tot i que alguns creuen que es millor esperar i deixar que el govern d'Albiol es deteriori encara més, sobretot si els tribunals, l'Oficina Antifrau prenen cartes en l'assumpte o si es filtren més dades que comprometin a l'equip de govern. El fet que es trenqui el pacte CiU-PP a la Diputació ho facilitaria. Però en aquests moments, segons algunes fonts, sembla que Ferran Falcó de CiU -que també és diputat al Parlament- es podria plantejar tot i tenir només 4 regidors, front els 9 del PSC, encapçalar temporal o permanentment l'alcaldia, opció que no acceptaria Iniciativa i difícilment s'ho empassaria el PSC. Sembla que Falcó està consultant a la militància i la Direcció de CiU què fer a curt termini.
          Personalment considero un error una alcaldia encapçalada per la tercera força política, per més que les executives de CiU i PSC negociessin un canvi de cromos d'alcaldies o equips de govern presumptament delictius i amb regidors que han mentit sobre fets presumptament delictius del seu alcalde.  Cada cas es cada cas, i s'ha de resoldre localment. 

L'exalcalde Jordi Serra que potser aviat recupera l'alcaldia


Ferran falcó, de CiU


Carles Sagués, d'Iniciativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada