dijous, 6 de setembre del 2012

LES ENTITATS DE MOIÀ EM FAN SUPORT MENTRE PxC EM RESPONSABILITZA D'AGRESSIONS A DIRIGENTS SEUS



Onze entitats moianeses han signat un manifest de suport cap a mi amb motiu de querella criminal que ha anunciat que interposarà PxC contra la meva persona després de l'acta de conciliació de demà a les 13 h al Jutjat de Pau de Moià en el que Anglada em demanarà que em retracti de 5 fragments del llibre i 100.000 euros d'indemnització per un presumpte delicte d'injúries i calúmnies. En l'escrit, les entitats condemnen la denúncia d'Anglada i asseguren que el llibre és un treball periodístic elaborat "amb rigor, que descriu una preocupant realitat social com és la xenofòbia".
En el manifest, les entitats titllen l'acte de demà de "mediàtic" i consideren que, amb aquesta acció, el líder de PxC vol generar polèmica, mostrar la seva força i expandir les seves idees i influència política.

Per altra banda, les entitats alerten del difícil moment econòmic i, per aquest motiu, consideren que s'ha d'estar especialment alerta per evitar "un possible deteriorament de la convivència".


Les entitats que signen el manifest són Associació Cultural Modilianum, AEiG Amadeu Oller - El Cau de Moià, AMPA de l'Escola Púbica Josep Orriols i Roca, Associació Artística Desperta Espurnes, Comunitat Els Avets de Moià, El Fanal, Col·lectiu Cultural i Ecologista del Moianès, Grup de Teatre La Cadira, Moià Sport, Moianès Solidari i Plataforma Moià Diu Prou. (
veure aquí el cas i les amenaces i insults que pateixo des de primers de juliol)

D'altra banda PxC va fer un comunicat informant que en el cas que no hi hagi conciliació (hauria de retractar-me i pagar 100.000 euros) posaran diverses querelles criminals per injúries, calumnies i coaccions i m'incriminen d'agressions i insults patits per diferents dirigents de PxC:

"Així mateix, Anglada ha manifestat el seu malestar en entendre que informacions com les que Rius inclou en el seu llibre, entre d’altres, “han pogut contribuir a crear un clima d'hostilitat cap a membres de Plataforma per Catalunya” com, per exemple, la brutal agressió d'Alberto Sánchez, regidor del l'Hospitalet de Llobregat a mans esquerranes i “l'intent d'agressió que jo mateix vaig sofrir el dia de la diada del partit” així com la posterior “persecució que vam sofrir Marta Riera i jo mateix als carrers de Vic hores posteriors" (llegir comunicat de PxC, clica aquí) 

Em reafirmo un cop més que aquestes pressions són un intent d'atac a la professió periodística i agraeixo el suport del Sindicat de Periodistes de Catalunya (clica aquí) i el Grup Barnils. Avui al vespre el Ple Municipal de Moià el manifest de les entitats.
D'altra banda demà al migdia, mentre se celebri l'acte de (no) conciliació al Jutjat de Pau a l'Ajuntament, un grup d'amic i veïns es concentraran davant a la Plaça Sant Sebastià
Llegir a Nació Digital, clica 
Llegir a Regió 7 
Llegir a El 9 Nou, clica 
Blog Josep Comajoan, El 9 Nou 
Comunicat de Grup de Periodistes Ramon Barnils, clica
Comunicat del Sindicat de Periodistes de Catalunya, clica
Llegir al web del PSC de Moià
Llegir al web de Modilianum, aquí

MANIFEST DE LES ENTITATS
 Divendres vinent, 7 de setembre, a la 1 del migdia, tindrà lloc al Jutjat de Pau de Moià,
a l’edifici de la Casa de la Vila, l’acte preceptiu de conciliació entre el Sr. José Anglada,
president del partit polític Plataforma per Catalunya, i el Sr. Xavier Rius Sant, periodista resident a Moià i autor del llibre Xenofòbia a Catalunya.
El Sr. Anglada creu que el llibre conté injúries i calúmnies i, per això, reclama al Sr. Xavi Rius una indemnització de 100.000 euros.
Davant aquest fet, les entitats sotasignades
E X P O S E N
- Que el llibre Xenofòbia a Catalunya va ser presentat a Moià el dia 10 de desembre del 2011, en un acte promogut per l'Associació Cultural Modilianum, de la mateixa manera com s’ha presentat i és a la venda en moltes poblacions de Catalunya.
Hom pot estar d’acord amb el seu contingut o dissentir-ne. Es tracta, en tot cas, 

d’un treball periodístic elaborat amb rigorositat, que descriu una preocupant realitat social com és la xenofòbia i la seva plasmació en la vida política nacional i municipal del nostre país.
- Que resulta sorprenent que el presumpte contingut injuriós o calumniós del llibre no s’hagi posat en relleu fins un any després de la seva publicació i més encara quan el demandant ha assistit, en primera fila, a actes de presentació del llibre.
- Que el demandant és una persona que presideix un partit polític. Caldria esperar dels líders polítics, fins i tot d'aquells que voregen els límits de la legalitat, afirmacions, arguments, debats i plantejaments que permetin de generar criteri als ciutadans per a la presa de decisions i que no atiïn la confrontació entre les persones.
- Que la vida política moianesa, i del conjunt del Moianès, no s'ha vist alterada fins al dia d'avui per la presència de partits o llistes de caràcter xenòfob.
Per això les entitats sotasignades
M A N I F E S T E N
- Estem orgullosos d’haver construït, col·lectivament, una societat jurídicament garantista que permet d’assegurar la llibertat d'expressió juntament amb el dret a l'honorabilitat de les persones. Però massa sovint aquest sistema garantista s’instrumentalitza i, sovint, presumptes atacs a l'honorabilitat o presumptes calúmnies passen a ser, en realitat, atacs a la llibertat d’expressió.
- La trajectòria del demandant i del seu partit, així com el temps transcorregut fins a la detecció d’aquestes presumptes calúmnies, fan pensar que, en el fons, el que es pretén amb aquesta demanda és espantar, coaccionar i condicionar l’expressió pública de les opinions i la capacitat d’anàlisi i informació.
- Vivim en uns moments molt difícils econòmicament. Per això cal estar especialment alerta, com a societat, per evitar un possible deteriorament de la convivència o perquè algú identifiqui determinats col·lectius de ciutadans com a causa de les dificultats que estem afrontant.
- lnterpretem l’acte del pròxim divendres dia 7 a Moià com una acció mediàtica d’un polític per generar polèmica, mostrar la seva força i expandir les seves idees i influència política. És per això que els sotasignats mostrem la nostra repulsa a aquest aprofitament del sistema jurídic garantista i expressem el nostre suport i la nostra solidaritat al periodista moianès Xavier Riu Sant.
Moià, 5 de setembre del 2012
Entitats moianeses signants de la declaració:
Associació Cultural Modilianum
AEiG Amadeu Oller – El Cau de Moià
AMPA de l’Escola Púbica Josep Orriols i Roca
Associació Artística Desperta Espurnes
Comunitat Els Avets de Moià
El Fanal, Col·lectiu Cultural i Ecologista del Moianès
Grup de Teatre La Cadira
Moià Sport
Moianès Solidari
Plataforma Moià Diu Prou

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada