dijous, 26 d’abril del 2012

REFLEXIONS SOBRE ELS ÚLTIMS FETS A VIC


                 
El passat diumenge 22 d’abril, Plataforma per Catalunya va celebrar al parc de la Bassa dels Hermanos la Diada del Partit. Era la primera vegada que se celebrava a Vic i en alguna  celebració d’aquesta diada, els anys anteriors, s’havien convocat manifestacions de grups d’esquerra, independentistes, antifeixistes i d’associacions d’immigrants.
Fa dos anys a Vilafranca la manifestació va acabar amb incidents quan es van llençar algun objecte a la gent de PxC i quan un grup de vilafranquins va aconseguir abocar uns quilos de sal a la paella que preparava la gent d’Anglada. Quatre persones tenen un procés obert per aquest fet.
La convocatòria d’una concentració antifeixista a Vic el passat diumenge va generar divisió dins dels grups de suport a la immigració, associacions d’immigrants i forces polítiques d’esquerres i independentistes. Hi ha un sector important d’aquests que creu que a Anglada li encanta –jo ho comparteixo— que es manifestin contra ell i es produeixin incidents. D’aquest tema jo n’he debatut molt amb Unitat Contra el Feixisme i el Racisme.
¿Ens hem de manifestar contra algú que diu a la Sala de Plens  que “la majoria d’immigrants són xusma, xusma, xusma!” o que “Vic està ple de negritos i moritos, gràcies a que Vila d’Abadal els hi dóna totes les ajudes, sense vacunar, caminant lliures com animals salvatges transmeten malalties!”??? Jo penso que sí, però han de ser concentracions de força gent i no necessàriament el mateix dia. Però si hi ha incidents Anglada sempre es fa la víctima.
Anglada a la Diada del Partit de diumenge passat. Amb els mossos i els antifeixistes al fons.

A  Vic, més a més, moltes persones d’aquestes associacions i partits creuen que a nivell local són contraproduents aquestes manifestacions. Així a la manifestació de maig de 2010 que s’havia fet per la polèmica del padró municipal i contra PxC que s’havia dit que ompliria la Plaça Major, finalment no la va convocar l’associació Veus Diverses, que treballa amb immigrants i havia liderat el rebuig social contra les propostes de Vila d’Abadal. A aquella concentració hi van assistir només unes 500 persones, la majoria de fora de la ciutat. Anglada cofoi declarà: “Quatre arreplegats i gairebé tots de fora! La ciutat és amb mi”. Les eleccions següents ell pujà de quatre a cinc regidors.
         Manifestació del 21 de maig de 2010             
El juny de 2011, dies després que Anglada incrementés el seu suport electoral es va organitzar via xarxes socials una concentració teòricament no convocada per ningú, que aplegà més d’un miler de persones. Hi havia regidors d’ERC, CUP, PSC, Iniciativa i, fins i tot alguns de CiU amb l’alcaldessa en funcions, Anna Erra. Aquells dies Vila d’Abadal – alcalde i cap de la força més votada- estava desaparegut i es plantejava renunciar a ser nomenat de nou alcalde.

La concentració d’aquest diumenge a Vic no va rebre el suport ni de Veus Diverses, ni de la CUP, ni d’Iniciativa. La convocaven el Casal Independentista Manel Viusà, les JERC, La coordinadora Antifeixista, SI, entre d’altres. Només aplegar un centenar de persones al Passeig, alguns vinguts de Manresa i altres llocs a de Catalunya, i desprès de l’acte formal s’anà en manifestació fins una de les entrades del parc on es feia l’acte. El comportament dels cinquanta manifestants que es quedaren a la porta va ser sempre correcte, no es llençaren objectes ni s’agredí a la gent de PxC que entrava i sortia. Una dotzena d’antidistubis vetllà per la seguretat. Una quarantena eren joves independentistes o llibertaris i hi havia una dotzena d’osonencs d’origen magribí.  I Anglada en el seu parlament a més de proclamar-se i encomanar-se a Sant Jordi, com el salvador que expulsaria de nou “els moros”, va qualificar de rates de claveguera els que es manifestaven fora.
Un parell d’hores després d’acabar l’acte, a les 20 h, Anglada, segons els nombrosos testimonis que recull el 9 Nou (jo ja no hi era), amb aspecte d’anar borratxo, s’encara a tres  joves (un d’ells d’origen magribí) i després de dir-los “Fills de puta! Moros de merda!” dónà cops de puny al nas a un i al cap a un altre. La gent increpa a Anglada i els acompanyants d’Anglada se l’enduen abans que arribi la policia i l’ambulància. Un dels agredits sagna abundantment pel nas.
Manifestació de diumenge amb motiu de la celebració de la Diada del Partit a Vic. Pacífica en tot moment.
En el comunicat que fa després PxC de la Diada del partit no fa cap referència a aquest incident ni diu que Anglada hagi estat agredit. Però hores més tard quan RAC1 difon que el 9 Nou en l’edició de paper té a la portada que Anglada ha agredit a la Plaça Major a uns joves totalment borratxo, twiteja que ell ha estat agredit i va a la comissaria a posar una denúncia on diu que uns joves l’han insultat i amenaçat. La seva denúncia no parla d’haver estat colpejat, només amenaçat i insultat.

L’endemà dilluns es fa una primera concentració d’un centenar de persones davant d’ajuntament. I dimarts una altra a la que participen unes 200 persones. Al carrer Verdaguer sembla que es troben a Josep Anglada el qual serà increpat per aquestes persones i algú li trenca el retrovisor del cotxe. Llavors molta gent a Vic s’exclama que “una colla de magribins empaitin un dels nostres pel carrer, cosa que mai s’havia vist!” Marta Riera, regidora de PxC, que dimarts va rebre insults a la Plaça Major,  demana llavors la dimissió del regidor de seguertat Joan Ballana (ERC).
La qüestió és que “aquest del nostres” porta anys dient que els ciutadans de Vic d’origen magribí, molts dels quals potser molta gent sempre el considerarà de fora, però ja tenen DNI espanyol, estan farts que algú digui una i altra vegada que ells “són xusma, escòria, paràsits, que són com animals salvatges” Sembla evident que l’agressió de diumenge va ser unidireccional d’Anglada cap els tres joves (dos de casa i un de fora)
  Manifestació de dimarts a la Rambla de Vic. (foto Osona.com)
   Ahir l’Ajuntament va convocar una reunió urgent de portaveus que aprovà una declaració demanant calma i condemnant totes les agressions i Anglada no hi va assistir.
Per divendres s’ha convocat una nova concentració a través de la xarxa que, com la de maig passat, no la convoca  cap sigla i pot ser força multitudinària. Sembla que l'equip de govern (CiU-ERC) hauria volgut que es desconvoqués.    
     El punt 3 de la declaració dels grups municipals demana que es respecti "el dret a la dignitat de les persones reconegut en la legislació vigent i els tractats internacionals". Però Anglada porta molts anys vulnerant aquest dret, insultant a la Sala de Plens i fora a un de cada quatre vigatans (jo penso que les persones d'origen immigrant, tinguin ja o no el DNI,  són vigatans de la mateixa manera que Obama és ciutada dels Estats Units!), i la justícia no ha castigat aquests insults i part de la ciutadania vigatana ha donat més i més vots a qui diu que la majoria d'aquest quart de vigatans són xusma. Així doncs ningú no s'ha d'estranyar que la situació agafi una nova dimensió. Evidentment jo condemno tota violència. LA QÜESTIÓ NO ÉS PER QUÈ ÉS MANIFESTEN 150 MAGRIBINS AMB UNA COLLA D'INDEPENDENDISTES. LA QÜESTIÓ ÉS PERQUÈ NO ES MANIFESTA MOLTA ALTRA GENT!



 Foto del 9 Nou de la reunió urgent d'ahir a l'Ajuntament a la que PxC no va voler assitir

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada