dilluns, 30 d’abril del 2012

ARTICLE AL 9 NOU, ELS LÍMITS DELS INSULTS A VIC


 30 d'abril de 2012, Xavier Rius, periodista                          
Josep Anglada, un cop més, ha fet que Vic sigui notícia en negatiu. I sort hi ha hagut que els mitjans d’àmbit nacional i estatal estan saturats de notícies més transcendents i no n’han donat tanta difusió com altres vegades.
Jo no era diumenge 22, a la Plaça a l’hora que Anglada es va veure involucrat en l’incident del que en sortiren contusionades dues persones. Si que vaig ser al matí i la tarda a la Bassa dels Hermanos, i l’actitud dels qui es manifestaven davant l’acte de Plataforma va ser pacífica. Res a veure amb els incidents de fa dos anys a Vilafranca on PxC va celebrar la Diada i ara hi ha uns vilafranquins encausats per abocar uns quilos de sal a la paella que preparava PxC i  llençar algun objecte. Penso que els convocants de l’acte antifeixista tenien clar que s’havien d’evitar incidents i, fins i tot, antifeixistes i gent de PxC –ironies de la vida—, van coincidir educadament en el bar proper que era obert, fent cua al lavabo o comprant tabac. I pel que fa les pintes –ho dic per allò que els va dir Anglada que es dutxessin—, hi havia algun cap rapat amb cresta tant amb uns com amb els altres. Es cridaven consignes contra Plataforma i només va haver-hi algun crit al carrer vers algun grup de militants de PxC que entraven. Però ja que parlem d’insults, Anglada, un cop més, va dir de tot als qui es manifestaven: “Xusma, escòria, guarros, que haurien d’estar a la presó, rates de cloaca” i afegí que no hi havia cap d’aquests al parc “perquè hem escampat força matarates”.
            No vaig veure què va passar a la plaça a les 8 de la tarda, però sembla que, deixant de banda els qui acompanyaven Anglada i al que van declarar les persones contusionades, els testimonis coincideixen en que Anglada hauria començat a insultar a aquestes persones i després les hauria agredit. Però encara que els insults els haguessin començat les persones ferides, sembla clar que un polític no ha d’embolicar-se a bufetades amb qui l’insulta. Bé!, ara em ve al cap la imatge de García Albiol donat un cop de puny a una persona que escriçava al ministre Acebes!
            Desautoritza la versió d’Anglada el que després de l’incident PxC va enviar el  comunicat de premsa sobre la jornada, i no deia res d’aquests fets. No va ser fins hores després que es conegués que la portada del 9 Nou informava que Anglada en estat etílic havia agredit dos joves, després de dir-los “moro de merda”, que Anglada farà un comunicat explicant que a les 3 de la matinada ha anat a posar una denúncia contra uns immigrants “que van intentar agredir-lo”.  
            Després de la concentració de dilluns, va venir la de dimarts on Anglada va ser empaitat i la regidora Marta Riera va ser insultada. Llavors es veu una imatge que mai no s’havia vist a Vic: ciutadans corrent darrera un regidor. I és que la qüestió no és només com ha dit la regidora de la CUP, Georgina Rieradevall, que ”quan es normalitza el discurs racista creix la bèstia”. La qüestió és, sobretot, que ha Vic s’ha normalitzat aquest discurs a la Sala de Plens. S’hi pot dir qualsevol cosa i no passa res i, fins i tot,  augmenta en vots. Durant anys un regidor ha insultat una quarta part de la ciutadania sense que hagi tingut conseqüències. I no entro en el debat legítim de hi si ha massa immigrants. Em refereixo a coses que consten en acta com que “la majoria d’immigrants són xusma”. O que “gràcies a que l’alcalde els hi dóna tots els ajuts, Vic està ple de negritos i moritos, que corren sueltos com animals salvatges transmetent malalties” I el Govern municipal el passat mandat va prendre decisions condemnades al fracàs que, lluny de d’aturar Anglada, el van fer més fort.
Aquestes persones que s’ha insultat, sempre han abaixat el cap. Tots són ciutadans i alguns milers, sobretot joves i nens, ja tenen DNI i aquesta és tant casa seva, com ho és Washington pel fill d’un musulmà keniata anomenat Barak Hussein Obama. I no és d’estranyar que un centenar, farts que se’ls insulti, juntament amb joves independentistes corressin darrera el regidor que hauria agredit dues persones, després de dir en un acte que són rates i escòria.
            I un últim apunt després de la suspensió de la manifestació de divendres. Si aquells que porten temps aguantant els insults i aquells que, sense els destinataris dels insults, se n’avergonyeixen, no poden manifestar-se de manera organitzada contra els insults, l’ira, potser, es mostrarà, com dimarts, de maneres gens desitjables.

1 comentari:

  1. Comparteixo l'opinió de la regidora de les CUP. Perillós, més que patètic. Normalitzar el llenguatge denigrant, i el comportament d'Anglada, és ballar-li la cançó, la seva "sardana" de Bob Esponja. Donar-li més protagonisme al senyor que no monta ni una sense anar tocat d'alcohol és per pensar-s'ho.
    Potser el silenci li faria més mal. Silenci mediàtic i social. No té pas un equip fort darrere per a mantenir el xiringuito sense que alguns ens posem nerviosos de rebatre'l.

    ResponElimina