dimarts, 1 d’agost del 2017

PUIGDEMONT REIVINDICA A PRAT DE LA RIBA A CASTELLTERÇOL, AMB MOTIU DEL CENTENARI DE LA SEVA MORT, NO COM A EXERCICI DE NOSTÀLGIA, SINÓ COM LLIÇÓ DE FUTUR. Avui s'han celebrat a Castellterçol (Moianès) els actes del centenari de la mort de fundador de la Mancomunitat


 La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, l'alcalde Isaac Burgos, el president Puigdemont, i l'alcalde Moià, Dionís Guiteras, a la Sala de Plens. Al fons la pintura mural de David Font

Aquesta tarda, amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'han celebrat a Castellterçol (Moianès) els actes del centenari del fundador de la Mancomunitat de Catalunya,  Enric Prat de la Riba, poble on va neixer i morir. 
Després d'anar a l'Ajuntament, on s'ha penjat a la sala de plens la pintura mural sobre Prat de la Riba de l'artista local David Font, ha sortit al balcó per contemplar el Ball del Ciri. Tot seguit, acompanyat dels consellers de Sanitat, Toni Comín, vinculat a Castellterçol, del de Cultura, Lluís Puig, i del d'Interior, Joaquim Forn, (dues hores abans s'ha celebrat a Moià la Junta de Seguretat), ha anat cap a la Plaça on l'alcalde Isaac Burgos, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa i el president Puigdemont han fet els seus parlament davant de més de 500 persones. Com en anys anterior entre el públic hi era l'expresident Jordi Pujol que ha estat rebut, més aviat amb indiferència per la gent, si bé no s'ha lliurat d'algun xiulet i crit de corrupte.
 El President observant el Ball del Ciri, des del balcó de l'Ajuntament


Davant de la casa museu Prat de la Riba el primer en intervenir ha estat l'alcalde, Isaac Burgos, que a més de reivindicar la figura i les paraules de Prat de la Riba, com "més vives que mai", ha afirmat que "l'1 d'octubre votarem en un referèndum vinculant". 
Tot seguit ha intervingut la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, que ha evocat l'obra de Prat de la Riba que després de ser president de la Diputació de Barcelona, va crear la Mancomunitat "com un òrgan nou que servís per tot Catalunya" Conesa ha recordat com amb la Mancomunitat es van crear les biblioteques, l'Escola Industrial, l'Institut del Teatre, Escoles de formació per a dones,i l'ha qualificat de visionari. Per Conesa la Catalunya actual com la de fa 111 anys, està encorsetada per un estat que no la deixa ser lliure".


Conesa, Puigdemont i l'alcalde Isaac Burgos

Per la seva banda el president Puigdemont, ha reivindicat Prat de la Riba i el seu llibre "La nacionalitat catalana" que "si el llegissin els polítics espanyols sabrien que sentien els catalans fa cent anys i que senten ara"   I citant Prat de la Riba ha afirmat que "no hi ha perill més gran que la immobilitat", afegint que "a Catalunya l'han volguda morta tantes vegades i ha rebrotat tantes vegades, que en el diccionari del futur hi ha unes ganes enormes de viure". Per Puigdemont el llegat de Part de la Riba "no és un exercici de nostàlgia, sinó de una lliçó de futur".
Puigdemont ha afirmat que "la millor manera que d'homenatjar Prat de la Riba és intentant fer realitat el seu somni i el de generacions que ho han tingut pitjor que nosaltres i que ens han permès avui tenir el privilegi històric d'estar a pocs mesos d'aconseguir-ho".  I ha recordat que com va dir el fundador de la mancomunitat, "No hi ha perill més gran que l'immobilisme"
Acabat l'acte institucional s'han fet crits d'independència i ha començat un concert de mes d'un hora de Roger Mas que ha cantat temes de Verdaguer i altres poetes i escriptors catalans. El president Puigdemont ha marxat després d'escoltar els primers temes.
En acabar l'acte, poc abans de les deu del vespre, una seixantena de regidors, alcaldes i militants del PDECAT del Moianès han anat a sopar al bar La Plaça, amb el conseller Joaquim Forn, la presidenta de la Diputació i el portaveu del partit al Congrés, Carles Campuzano, mentre l'ex-president Jordi Pujol ha anat a sopar al restaurant El Xup, a la carretera, amb l'ex-alcalde de CiU, Manel Vila, i una vintena de militants o exmilitatns de PDCAT o CDC i veïns.

L'ex-president Jordi Pujol, al costat dels consellers de Cultura i Interior


 El conseller de Sanitat, Toni Comin. Estiueja a Castellterçol on hi té enterrat el seu pare, el líder comunista, Alfons Comín.
Els consellers de Cultura, Interior i Sanitat

 
  Les alcaldesses de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà, i Monistrol de Calders, Sílvia Sànchez, amb el President i l'alcalde.



La Dansa de Castellterçol i El Ball del Ciri tenen un caràcter simbòlic important, en tant que està molt lligat a la tradició religiosa del poble. Es tenen notícies de les dances des del segle XVII. Tres de les sis parelles de balladors ja ballaren l’any anterior, mentre que les altres tres són parelles noves. Els primers s’encarregaven tradicionalment de cuidar del manteniment i de les flors que decoraven l’altar major de l’església al llarg de l’any, mentre que els segons haurien d’assumir aquesta tasca de cara al següent any. El ball simbolitza aquest traspàs de poders en un moment determinat de la música, en què els balladors antics lliuren l’almorratxa i el ciri guarnit de flors a les noves parelles. Els tres nois que ja ballaren l’any anterior tiraran a més l’ampolla de colònia per sobre de l’ajuntament als últims compassos del ball, simbolitzant també el final de la seva tasca, no sense jugar amb la cobla en la darrera tirada musical, en què l’últim ballador simularà el llançament la punteta o mirarà de posar a prova la resistència dels músics.


Puigdemont amb els dansaires del Ball del Ciri
 




 Roger Mas i el seu grup


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada