dijous, 21 de gener del 2016

ANALITZO AL TRENCADÍS DE 8TV EL JUDICI ALS 15 ULTRES DE L'ATAC A BLANQUERNA. Explico quins grups ho van perpetar, les peticions de presó que fan fiscalia i acusacions i l'agravant de delicte d'odi ideològic que se'ls podria aplicar


Ahir dimecres vaig intervenir des de Moià al programa Trencadís de 8TV, que presenta Sandra Barneda, explicant i analitzant el judici als quinze acusats de l'atac o irrupció violenta al Centre Cultural Blanquerna a Madrid, l'onze de setembre de 2013.


Prèviament van  intervenir els periodistes Neus Sala i Carles Quílez. Quilez va considerar excessives les peticions de penes que fa l'acusació de la Generalitat de 17 anys de presó pels encausats, tot i que si es té en compte l'agravant de discriminació ideològica, sí que creu que podran ser condemnats. La Fiscalia demana 2 anys per tretze, 4 pel que va tirar el faristol i sacsejar al delegat de la Generalitat, Josep M Bosch, i cinc i mig pel que anava amb la cara tapada i va agredir al diputat Sánchez Llibre.
A preguntes de Barneda vaig explicar qui eren els jutjats, membres de la despareguda España en Marcha, en la que es va agrupar Democracia Nacional, Nudo Patriota Español, Alianza Nacional y La Falange FE, en el que va ser un intent d'unitat estretègica de de la ultradreta franquista, falangista i neonazi o nacional-revolucionària.  
Tot seguit vaig comentar com han anat les les dues primeres sessions del judici en les que ja han declarat els 15 acusats, els qual s'han defensat afirmant que l'acció es va convocar de manera espontània per xarxes socials i que només va ser un escrache pacífic per oposar-se a un acte independentista. En aquest sentit vaig dir que considero més que probable que siguin condemnats a penes de presó cinc dels acusats: el que anava amb la cara tapada i va agredir a Sànchez Llibre, el que va incriminar i amençar a Bosch mentre tirava el farsitol, el que ha reconegut haver trencat la porta d'entrada i a Pedro Chaparro, de Democracia Nacional, per haver agredit al càmera de TV3.
També vaig explicar que dimarts el fiscal va preguntar a tots els acusats si havien actuat per motius ideològics, cosa que van respondre que sí. Aquesta qüestió és significativa donat que enlloc d'un atenuant és un agravant. Agredir a algú, o fer un altres delicte com desordres públics i amenaces en base a odi ideològic o anaversió per motius de raça, ideologia o origen està tipificat en el Codi Penal.   

De totes maneres caldrà veure com evoluciona el judici. Ahir van declarar els treballadors de Blanquerna que no van deixar clar si era imprescindible o no invitació per entrar a l'acte, i avui ha declarat l'ex diputat d'UDC Josep Sànchez Llibre, el delegat de la Generalitat Josep M Bosch i altres de les persones que eren a l'acte. Per aquest motiu militants de Flange, Democracia Nacional i Alianza Nacional s'han concentrat amb pancartes a la porta de l'Audiència de Madrid.


Clica aquí i ves a 1 hora i 41 minuts per veure l'entrevista


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada