dissabte, 26 de juliol del 2014

"HAMAS JA HA GUANYAT" Publico al Punt Avui un article sobre l'ofensiva a Gaza


Xavier Rius, periodista. 
26 de juliol de 2014
Es fa difícil pensar quina sortida victoriosa podrà esgrimir Israel per justificar un acord o per donar per acabada l'ofensiva Marge Protectora a Gaza, iniciada el 7 de juliol, que fins ara ha provocat 820 morts, la majoria civils, entre els palestins, i 35 entre els israelians. Una operació que va començar com a resposta al llançament de coets des de Gaza després de la mort de tres palestins, en el context de les accions de resposta a l'assassinat de tres joves jueus en un assentament de Cisjordània.
I és que quan acabi la desproporcionada ofensiva d'Israel a Gaza només tindrà un guanyador i dos perdedors. El guanyador serà Hamas, que el passat mes de juny acceptava, debilitat, entrar en un govern palestí d'unitat. Ara, després de l'asimètrica resposta d'Israel, els islamistes han recuperat el suport de bona part de la societat palestina. I, quan acabi l'ofensiva bèl·lica, Israel i Egipte no tindran més remei que obrir els passos fronterers fins ara tancats o fortament restringits al trànsit de persones i mercaderies. Recordem que va ser precisament el rebuig al bloqueig el que va fer que Hamas es negués els últims anys a arribar a cap acord amb Israel.
Aquesta percepció que Hamas ha guanyat políticament fa que el president palestí, Mahmud Abbas, i l'Autoritat Nacional Palestina surtin debilitats de cara al govern d'unitat. Les grans mobilitzacions en suport a Gaza celebrades a Cisjordània i reprimides per l'exèrcit israelià són una mostra de l'empatia que ha obtingut Hamas a Cisjordània.
I qui també en sortirà políticament derrotat serà Israel que, més enllà de la seva capacitat per causar la destrucció entre els adversaris, ha estat incapaç de complir el que havia d'aconseguir l'operació batejada com a Marge Protector. Israel pot matar avui centenars de palestins i destruir amb gran cost de vides les cases i barris des d'on es llancen coets, però és incapaç d'aturar el seu llançament, i cada vegada de més abast.
 Amb els coets arribant a Tel-Aviv, Israel demostra que ja no pot protegir la seva gent
Si la guerra de Yom Kippur del 1973 va significar un xoc per a Israel quan els exèrcits àrabs van recuperar per uns dies els territoris ocupats i van posar en dubte la capacitat de reacció de l'exèrcit israelià, ara Hamas ha mostrat a Israel que, encara que numèricament les baixes palestines siguin vint o trenta vegades més nombroses que les israelianes, Israel no pot evitar que se'n llancin de nous, que les sirenes sonin a Tel-Aviv, que es tanqui el seu aeroport, i que més de trenta soldats morin atrapats en el laberint de runes de Gaza. Fins ara a Israel es deia que, mentre Jerusalem pregava i els soldats vigilaven el mur de separació, Haifa treballava i Tel-Aviv es divertia. És a dir, a una part important de la societat israeliana, sobretot quan ja havien acabat el període militar, el conflicte no l'afectava. Ara, amb Hamas que demostra la seva capacitat de llançar coets cap a Tel-Aviv, ja ningú en pot viure al marge.
La qüestió no és la irresponsabilitat de Hamas o si Hamas se sent còmode en aquesta confrontació. La qüestió és si pot Israel continuar amb aquestes polítiques que ja no aporten protecció als seus. I l'única sortida seria un estat palestí sobirà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada