dimecres, 18 de juny del 2014

"VA SER UNA ACCIÓ INUSUAL EXECUTADA AMB PRECISSIÓ, COSA QUE VA FER PENSAR QUE HAVIEN VINGUT D'ALTRES LLOCS", DIU EL MOSSO SECRETARI DE LA INVESTIGACIÓ. ELS ADVOCATS QÜESTIONEN DE NOU LES GEOLOCALITZACIONS I INTENTEN MINIMITZAR LES FERIDES CRANEO ENCEFÀLIQUES DE LA VÍCTIMA. Surten a debat fragments de les escoltes on apareixen Jordi de La Fuente i comentaris sobre l'agressió a Alberto de PxC de L'Hospitalet

La sisena sessió del judici per l'atac neonazi d'Stroika del 23 de març, ha continuat amb la declaració del cap de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra que ha portat la instrucció i investigació del cas, el qual ha hagut de suportar l'interrogatori exhaustiu dels 11 advocats defensors, i després amb la declaració i interrogatori per part de les defenses de l'agent d'Informació que ha fet de secretari de la instrucció.
També han declarat els pèrits forenses que han valorat les ferides de les víctimes, la salut mental d'un encausat, i han hagut de respondre a si un encausat, que tenia lesions en un mà, estava en condicions de participar en l'agressió. 
El punt surrealista l'ha posat l'advocada Berta del Castillo -defensora de Jorge H F- que quan han comparegut els pèrits que han valorat el cost dels danys del cotxe on van llençar una bengala amb els ocupants dins, després d'intentar obtenir respostes que pugessin rebaixar els danys a menys de 400 euros -imagino per aconseguir una qualificació menor del delicte- ha preguntat quan costaria la reparació en un taller que cobrés en negre. 

El més significatiu de les declaracions de l'agent d'Informació, Secretari de la instrucció és que, per ell, una acció d'aquest tipus, per la contundència, l'organització, la formació amb dos columnes vestits de negre, encaputxats i amb bengales, és totalment inusual a Manresa. Per això de seguida es va pensar en gent vinguda de fora. I s'ha refermat en les tres línies d'investigació: Els ultres de Capellades i Igualada identificats per la Guàrdia Civil, les imatges del restaurant Cal Curro o apareix el grup minuts després de l'atac, i les geolocalitzacions de mòbil i registre de trucades a Terrassa, Manresa i Pont de Vilomara. 

Pel secretari de la instrucció, la informació de la Guàrdia Civil sobre el vehicle vingut des d'Igualada era una primera confirmació de que el grup era de gent vinguda des de diferents punts i per això es van demanar imatges de les càmeres de l'autopista i carreteres d'accés a Manresa. El fet que a Cal Curro es reconegués a Javier C, que té una segona residència al Pont de Vilomara i coneixia al lloc, i que va ser la persona amb més tràfic telefònic amb els diferents acusats, constatava el seu paper organitzador i de lideratge.
 

COM UN PENALISTA BRILLANT CONVERTEIX LA PREVISIÓ OBJECTIVA QUE EMPITJORARÀ LA VÍCTIMA, AMB LA PROBABILITAT QUE MILLORI I NO QUEDIN SEQÜELES
De mal gust he trobat les preguntes del prestigiós criminalista gironí, Carles Monguilod, que després que la forense detallés les ferides cràneo encefàliques -a l'os i a la massa de l'encèfal- que va patir Albert M a causa dels cops, les seqüeles que té en el caràcter i la mobilitat, amb pèrdua de part del control i mobilitat de la banda esquerra del cos, i explicar l'operació amb reconstrucció del crani amb "ciment artificial", ha intentat que la forense li reconegués que les seqüeles podien desaparèixer amb el temps i millorar força. 
La doctora li ha respost que hi ha moltes més possibilitats que empitjori i tingui seqüeles en el futur, tant de tipus motriu, com neurològic, de la libido o del caràcter, que que tingui una millora. Però el penalista gironí ha conclòs intentant convèncer al tribunal que, per la qual cosa "hi ha possibilitats que millori i no tingui seqüeles", es a dir, que no pateix lesions que necessàriament hagin d'empitjorar i que certament poden desapareixen les seqüeles. Un altre advocat ha preguntat als pèrits forenses si les ferides craneoencefàliques podien ser a resultes d'un únic cop, i si les ferides a la mà de l'altra víctima se les podia haver fet ell en defensar-se o en caure.  

LES ESCOLTES ON APAREIXEN JORDI DE LA FUENTE DEL MSR, ALBERTO SÁNCHEZ DE PxC I ALTRES PERSONES DE L'ÀREA IDENTITÀRIA

Avui en els interrogatoris de les defenses als dos caps de mossos que han declarat, han tornat ha sortir la legalitat de les escoltes telèfoniques, els criteris pels que es va decidir intervenir uns telèfons i no altres, i citant fragments d'escoltes recollides al sumari, s'ha parlat de dos dirigents polítics no implicats amb l'agressió. També ha sortit molt el fet que l'atac d'Stroika va ser la venjança a l'atac antifeixista a The Other Place del Poble Nou el 12 d'octubre de 2011, on va resultar ferit Alejandro Fernández, ex dirigent del MSR, vinculat ja llavors a PxC.

En relació a les gravacions telefòniques l'advocat de Genís V. P. s'ha tornat a referir a una conversa entre el dirigent del MSR, Jordi de la Fuente, i un tal Sergio, on De la Fuente li diu que "Genís no puede estar implicado en lo de Manresa". També s'ha tornat a citar les referències en les converses intervingudes a un tal "Alberto de L'Hospitalet" i una agressió al carrer. Això ha motivat que l'advocat d'Alberto F. F. ha preguntat al cap de mossos si es referia al seu client, cosa que l'agent ha respost dient, "No, l'Alberto del que parlen és Alberto Sánchez, regidor de PxC de L'Hospitalet". 
Al sumari només hi ha fragments de les escoltes fetes a persones ara jutjades i a altres a qui es va escoltar i es van anar descartant que poden aportar coses a la causa. Unes converses que es van gravar durant tres mesos i en les que els acusats mantenien un pacte de silenci sobre Stroika o deien coses en clave, tret del fragment com un que es va escoltar el segon dia, després de les primeres detencions, on es diu que el menor detingut "és el xivato que ho ha explicat tot, que és testimoni protegit i cal un escarment". Però sembla evident que, donada la relació d'amistat entre militants i dirigents joves de l'ultradreta, s'han gravat moltes converses de tipus personal en les que surten dirigents de PxC, MSR, o Tramuntana, sobretot de l'àrea Metropolitana de Barcelona i el Vallès.   

He de dir que l'advocada Montserrat Montagut, defensora de Carlos P.J, ha preguntat al cap de mossos que va fer d'instructor de la investigació per una dada i l'agent ha respost, a sorpresa meva i dels encausats, "que es pot llegir al blog del periodista Xavier Rius". El conegut defensor de militants d'ultradreta, Fernado Oriente, amb qui aquest útim any he coincidit a judicis o declaracions del regidor de PxC, Juan Gómez Montero a Santa Coloma de Gramenet, i de Josep Anglada a Reus, m'ha dit en el moment de la pausa "a ver si vas a cambiar de silla y acabas declarando". 
Oriente i Wenceslao Tarragó -també habitual defensor d'ultres- pel seu to de veu i la seva insistència, solen destacar a l'hora d'interrogar als pèrits i testimonis. El gironí Carles Monguilod (advocat de la famaceútica d'Olot, acusador del cas de l'assassinat de quatre treballadors de la CAM, i defensor del zelador d'Olot que va matar a diversos ancians) defensor dels acusats de Blanes i Tordera, utilitza amb vehemència la tècnica de qüestionar les proves i declaracions, i deixar oberta la porta a que no quedi demostrat la participació o implicació dels seus clients. Així ha qüestionat reiterades vegades que el "Cristian de Blanes" que surt a les converses i investigacions, sigui el seu defensat Cristian A H, que viu a Blanes. Javier C, considerat líder del grup està defensat pel conegut advocat, Francesc Bonatti, que porta ara l'acusació de la família de l'actor Alfons Bayart, mort mentre era detingut pels mossos. Bonatti se centra en posar en dubte que els responsables de l'acció siguin skins d'ultradreta. 

En general els 11 advocats segueixen estratègies diferents, segons si dels seu clients hi ha o  no imatges a Cal Curro al Pont de Vilomara després de l'agressió, de si hi ha geolocalitzacions de trucades que els ubiquin o no prop d'Stroika, intenten rebatre la validesa de les geolocalitzacions de mòbil com a prova per demostrar si eren o no a la zona d'Stroika, rebatre que el CUSOS sigui una organització per lliurar al seu client del delicte d'associació il·lícita, i desvincular que el fet vagin al camp de l'Espanyol, a determinats bars o al partit de Terrassa on la majoria van jugar amb samarretes amb símbols dels CUSOS i el seu nom de guerra -que després s'utilitza en les converses telefòniques- amb que siguin realment membres de CUSOS, els Ultras Sur o les Brigadas Blanquiazules.


Demà declararan els quatre mossos que van arribar al lloc minuts després de l'agressió (avui ja ho ha fet l'agent que va fer les fotos i va recollira barres de ferro i bengales) i tot seguit, serà el torns dels périts de les geolocalitzacions.


Imatge del primer dia de judici.
 
Jordi de la Fuente, del MSR,  (l'11 de setembre passat al monument del Timbaler del Bruc a Barcelona) ha estat citat per algun advocat avui, en constar al sumari gravacions de converses seves amb un tal Sergio. També apareix a les gravacions comentaris sobre Alberto de L'Hospitalet que el cap de mossos ha aclarit que és el regidor de PxC. 
L'Advocat, Fernado Oriente, amb Anglada, defensor habitual de militants ultres, el passat gener a Reus
Crònica 5a sessió del judici. "Es una organització violenta amb cúpula i cadells"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada